tomatröra i en liten keramikskål

3 goda tomatröror

Det är tillbehören som gör middagen och man kan rädda även den tristaste potatisen eller torraste brödbiten med lite fantasi. Här får du tips på tre goda recept med tomat som basingrediens.

Exakta mått och ingredienser intresserar inte denna hemmakock så ha tålamod med att det inte smakar precis likadant varje gång. Men att experimentera är lite av charmen kan jag tycka och att ta vara på det som finns i skåpen, mitt i allt kanske man har hittat på något alldeles nytt och eget. Dessa recept är inte mina egna ursprungligen, men så här brukar jag göra dem, håll till godo.

Pico de gallo

Mexicansk salsa som till exempel passar till tacos och grillat. Tar fem minuter att röra ihop och är ännu godare dagen efter om den får stå och dra till sig i kylskåpet. Finhacka alla ingredienser, pressa över saften av en lime, salta och peppra efter smak.

4 stora tomater

1 gul lök

1 dl färsk koriander

1 lime

1 färsk jalopeno (mera eller mindre beroende på hur stark du vill ha röran, men lite sting ska det vara)

 

Tomatröra till bruschetta

Jättegott alternativ till smör eller andra pålägg. Ursprungligen tänkt som ett tillägg eller en förrätt till middagen men funkar absolut som frukost eller kvällsmat enligt mig. Servera tomatröran på ett grovt, vitt bröd som du rostar i ugnen eller brödrosten om du har bråttom. Gnugga vitlök på det rostade brödet och avnjut med tomatröran. Alternativt skippar du brödet och äter tomatröran med en riktigt god burrata eller mozzarella.

 Finhacka alla ingredienser och blanda ihop med vätskorna, smaka av med salt och peppar.

4 stora tomater

1 liten rödlök

1-2 vitlöksklyftor, jag älskar vitlök så jag tar minst två!

Färsk basilika cirka en deciliter

En skvätt god olivolja

1 msk balsamico

Salt och peppar

två nektariner på ett skärbräde

 

Tomatsallad med nektarin

Denna är en riktig favorit som jag jämt får dela med mig receptet av och nu får ni det också. Salladen passar fint till grillat kött eller som sidorätt till hemlagade hamburgare. Sött, syrligt och hett, en perfekt kombination. Hacka tomaterna och nektarinerna i centimeterstora bitar, riv rucolabladen i passliga bitar, blanda allt med vätskorna och låt gärna dra några timmar innan servering.

4 stora tomater

4 mogna nektariner

1 deciliter hackad gräslök

Färsk finhackad chili (röd) du tar så mycket som du klarar av. Jag brukar ta 1-2 frukter, kan vara stor skillnad på hur starka de är.

1 kruka rucola

Salt och peppar

2 msk balsamico

Saften från en limefrukt

 

Text: Jennifer Hägen