Anna Pensar-Kuivamäki

Mycket mer än ett jobb

Semestern och även de studerandes sommarlov är snart över och Anna Pensar-Kuivamäki, rektor för Folkhälsan Utbildning Ab ser fram emot årets terminsstart.

Förväntan ligger i luften som alltid innan årets studerande kommer, och inom kort är Norrvalla återigen fyllt av hundratalet unga och vuxna.

 

Anna Pensar-Kuivamäki har fungerat som rektor för Norrvalla och Solvalla sedan augusti 2016. Folkhälsan Utbildning Ab utgörs utöver Norrvalla i Vörå och Solvalla i Esbo, också av Resurscentret Föregångarna i Vasa.

– Folkhälsan är en stor koncern med många delar – förutom utbildningsbolaget ingår även Folkhälsans Förbund med dess lokalföreningar, Folkhälsan Välfärd Ab, Folkhälsans Allaktivitetshus på Åland Ab, Folkhälsans fastigheter Ab samt Folkhälsans forskningscentrum i koncernen, inleder Anna. 

– Min arbetsgivare är Folkhälsan Utbildning Ab, som har egen VD. Jag fungerar som bolagets rektor och enhetschef för Norrvalla, och sitter därmed även med i ledningsgruppen, förklarar hon vidare.

 

Motion och hälsa en tydlig nisch

Verksamheten på Norrvalla i Vörå fungerar på så sätt att folkhögskolan erbjuder både andra stadiets yrkesutbildningar samt andra längre kurser inom ramen för den fria bildningen, medan idrottsinstitutet fokuserar mer på lägerverksamhet, idrottsevenemang och dylikt. 

– Den gemensamma nämnaren för vårt utbud är hälsa och välmående, med inslag av språk och kultur. Det handlar om olika utbildningar som är unika på svenska i Finland, förtydligar Anna.

På folkhögskolan kan man få en grundexamen i idrott, yrkesexamen i massage eller yrkesexamen i idrott och träning. Inom ramen för den fria utbildningen varierar kursutbudet med åren och efterfrågan.

– Vi har en språkakademi som erbjuder integrationsutbildning inom ramen för den fria bildningen, man kan studera till mental tränare eller kostrådgivare här. I många år har vi även ordnat en reseledarutbildning, men den är just nu på paus till följd av pandemiåren, tillägger Anna.

 

Renovering pågår

På Norrvalla har man även rätt att anordna öppna universitets-kurser, vilket görs i samarbete med Åbo Akademi, och man samarbetar med flertalet andra yrkesutbildare i landet, såsom Optima, YA, Axxell med flera.

– Vi har också en omfattande projektverksamhet, tillägger Anna.

Lokaliteterna på Campus Norrvalla delas med Vörå samgymnasium och idrottsgymnasium, vilket ger de studerande en möjlighet att avlägga kombiexamen och bli studenter samtidigt som de får en grundexamen. Fastigheterna anpassas till verksamheten vartefter, och årligen utförs någon renovering eller förändring. För ett par år sedan renoverades Holmsgården, som nu rymmer både festsal, mötesrum samt personalrum och Vörå medborgarinstituts kansli. I år görs en omfattande renovering av simhallen, som är en del av huvudbyggnaden. 

– Det är ett stort projekt som vi kommer att märka av i huset, där det dagligen vistas hundratals personer, konstaterar Anna.

På området finns även bland annat daghemsverksamhet och den till folkhögskolan knutna inkvarteringen och hotellverksamheten. Liksom fastigheterna utvecklas även verksamheten och utbildningarna kontinuerligt. 

– Idrottens skolläger, som riktar sig till idrottssatsande ungdomar i högstadieålder, har utvecklats mycket sedan 2019 och hundratals unga har redan fått ta del av det. Språkakademins utbud anpassas efter samhällets behov – ifjol hade vi en boom med över 70 studerande. Ofta finns det tragiska omständigheter i bakgrunden för deras del, konstaterar Anna.

Ifjol kom man även i mål gällande ett samarbete med Yrkeshögskolan Arcada, som innebär en smidigare övergång för de som vill fortsätta att studera på tredje stadiet, till fysioterapeut eller idrottsinstruktör – något Anna är speciellt glad för.

– Vi försöker vara lyhörda och fånga upp nya behov i samhället, och anpassa vårt utbud därefter. Ibland görs det i samarbete med expertis utifrån, som till exempel den nu aktuella Cross Media-kursen. Det samma gäller idrottsinstitutets verksamhet. Ett exempel där vi fångat upp nya fenomen är våra hinderbanelopp (OCR) samt käpphästlägren, tillägger Anna.

 

Tusenkonstnär med livslärdom

Hennes dagar består av allt från projektansökningar till möten, och den stora variation och bredden i arbetet är det hon uppskattar mest med det.

– Ingen dag är den andra lik. Jag uppskattar att få jobba med människor, det ger mig mycket, och tack vare den engagerade personalen är det lätt att trivas här. Det känns ofta som mer än ett jobb – det betyder mer. Utmaningen kan vara att man ibland känner sig otillräcklig, speciellt då det brinner i alla knutar samtidigt. Som rektor här är man lite av en tusenkonstnär, ler Anna.

Samtidigt har hon med åren insett att man inte alltid kan ha svar på allt och att det är okej. 

– De senaste åren kännetecknas av många osäkerhetsmoment. Ibland fattar man rätt beslut – ibland fel. Men man är bara människa och jag försöker förmedla den här livslärdomen också till de studerande.

 

Oroande utveckling

Våren innebar flera sömnlösa nätter när regeringsförhandlingarna pågick.

– Löftena om att ta tag i Finlands ekonomi är förståeliga men nedskärningarnas effekter på den fria bildningen har varit oroande. Vad betyder det för vår del? 

– Dessutom känner jag ett stort obehag för den främlingsfientlighet som på kort tid vuxit sig så stark i landet, och som dessutom uppfattas som rumsren. Ibland undrar jag om det land vi nu lever i verkligen är mitt Finland, fortsätter Anna.

Hon beskriver miljön på Norrvalla som raka motsatsen – familjär och tolerant. Här får man vara annorlunda, utan att man för den sakens skull hamnar utanför eller förblir anonym.

– Vi bryr oss om varandra här och Norrvalla är en bra miljö speciellt för unga som kanske haft det svårt på andra skolor. Vi jobbar konkret med att hålla ihop våra studerande även över de olika linjerna och ordnar regelbundet olika ”get togethers” där även lärare och personal deltar. Det är allt från innebandyturneringar till talangshower.

Inte bara på jobbet utan även på fritiden utgör idrott och motion en viktig del av Annas liv. Både hon och maken Hannu fungerar som lagledare för varsitt fotbollslag inom FC Kuffen, där Hannu även är ordförande. 

– Alla tre barnen spelar också fotboll, så det upptar en stor del av vår fritid, konstaterar Anna.

Det gångna året har mycket tid även lagts ned på bygget av en egen sommarstuga på Värlax, ett projekt som nu är inne på slutrakan. 

– Om allt går bra kanske vi kan tillbringa den första villaavslutningen där i år, hoppas Anna.

Men före det väntar terminsstart på jobbet – något som hon ser mycket fram emot. 

– Så är det varje år. Både inför våravslutningen och höstens skolstart ligger det en speciell förväntan i luften. De är årets höjdpunkter i det här yrket.

 

Anna Pensar-Kuivamäki, hemma från och bosatt i Kvevlax, fungerar sedan 2016 som rektor för Folkhälsan Utbildning Ab. Folkhälsan Utbildning Ab utgörs av Norrvalla folkhögskola och idrottsinstitut i Vörå, Solvalla idrottsinstitut i Esbo och Resurscentret Föregångarna i Vasa. 

I den nyrenoverade Holmsgården finns förutom fest- och mötesutrymmen även personalens arbetsrum. För tillfället pågår renoveringen av simhallen på området. 

 

FAKTARUTA: 

Anna-Pensar Kuivamäki

Ålder: 40

Bor: I ett gult hus med vita knutar i Kvevlax

Familj: Maken Hannu, barnen Maja 13 år, Elsa snart 11 år och Alvar 6 år

Kör: Min trotjänar-Toyota

Bra egenskaper: En positiv inställning till livet, förmåga att hålla många bollar i luften, ältar inte

Sämre på att: Ha tålamod om något går för trögt

Gör helst på fritiden: Umgås med familjen

Äter helst: Grillat

Reser helst till: Skulle väldigt gärna åka med hela familjen till Jakarta, Indonesien för att återse vårt liv där (hela familjen bodde där under 2019 och början av 2020 men det hela avslutades abrupt på grund av coronapandemin)

Tittar på: Netflix-serier, gärna spanska sådana. La Casa de Papel är en favorit.

Läser gärna: Läser intensivt i perioder, några favoritförfattare är Liane Moriarty, Jan-Philipp Sendker och Alex Schulman

 

Text och foto: Anna Sand

Fler artiklar från ditt närområde