Alva Thors

Alva Thors färsk FM-medaljör

Vöråbon Alva Thors har vunnit sitt första FM-guld på seniornivå i Nordisk Kombination. ByaNytt fick en pratstund tidigare på säsongen med Alva. Läs om hennes tankar kring tävlandet och träningen i intervjun.

Nordisk kombination – en sport som omfattar de båda grenarna backhoppning och skidning – är en relativt ung tävlingsgren på damsidan. För herrar finns den med i OS-programmet sedan snart 100 år tillbaka, men på damsidan förverkligas detta först i OS 2026 i Italien. Detta till trots kan man i Vörå redan stoltsera med Österbottens enda kvinnliga tävlingsidrottare i grenen. Alva Thors är en av pionjärerna i den finländska landslagssatsningen.

 

Alva Thors, hemma från Rejpelt, är 16 år och går första året i Vörå Idrottsgymnasium. Hon är också en av de sju finländska unga damer som ingår i Projekt 2026, en träningsgrupp som startats med sikte på just OS 2026. Tävlat i sporten har Alva gjort sedan hon var elva år.

– Jag började med backhoppning för att min storebror Ivar sysslade med det, och fastnade direkt. Det finns ingenting som kan liknas vid backhoppning och känslan av att flyga, fastslår Alva, som när hon var yngre också testat på många andra idrottsgrenar – bland annat just skidning, som också ingår i nordisk kombination.

Trots sin ålder är hon en av de äldsta utövarna av sporten på damsidan i Finland och har redan hunnit kamma hem flertalet FM-medaljer.

– Som elvaåring deltog jag första gången i Hopeasompa och därefter har jag tävlat på nationell nivå, berättar Alva.

 

Siktar mot OS 2026

Som de högst rankade meriterna räknar hon de poäng hon tog i Continental Cup i vintras samt andra- och tredjeplatsen hon kammade hem i FIS Youth Cup i Tyskland 2019. I vintras kunde damer tävla i nordisk kombination i VM för första gången, och säsongen innan ordnades junior-VM för första gången.

– Junior-VM gick i Lahtis och det gick helt okej för att vara första gången, konstaterar Alva.

I vinter väntar Junior-OS festivalen i Lahtis samt Junior-VM i Polen, och Alva hoppas förstås få en plats i truppen. På lång sikt är OS i Italien 2026 det stora målet, men samtidigt är Alva medveten om att toppen i tävlingskarriären kan komma först fyra år senare – då i OS som ordnas 2030.

– Jag är fortfarande bara 21 år då OS i Italien ordnas, förklarar hon.

Inget slår backhoppning, säger Alva Thors. .
Inget slår backhoppning, säger Alva Thors. Privat foto

Många lägerdygn och resor

Som en av de sju medlemmarna i Projekt 2026 deltar hon i landslagets läger under landslagstränare Lasse Moilanens ledning. Ett av huvudsyftena med lägren är att få tillgång till ordentliga träningsbackar.

– Det är framför allt lägerdygn och tillgång till expertis som gruppen skapats för, berättar hon.

Vid sidan om detta tränar Alva otaliga timmar själv hemma i Vörå – vintertid ligger fokus på skidningen, medan barmarksträningen består av allt från rullskidåkning till löpning och paddling.

– Grenen erbjuder väldigt mångsidiga träningsmöjligheter, och jag får hjälp med mitt träningsupplägg av Tor-Leif Häggman och Ulf Nyman, men också av idrottsgymnasiets skidtränare Roland Villför och Matias Strandvall, berättar hon.

 

Stort stöd hemifrån

Med på många av tränings- och tävlingsresorna finns alltid någon av föräldrarna, samt hopptränaren Ulf Nyman.

– De har ställt upp jättebra, säger hon.

Samtidigt är hon noga med att också hinna göra annat än bara träna.

– Att börja gymnasiet har krävt en del nya rutiner, och återhämtning måste också finnas med. Jag gillar att laga mat och baka, eller bara titta på Netflix, ler hon.

Vörå IF arrangerar varje vinter nybörjarbackskola, och hon hoppas att fler unga skulle komma och pröva på.

– Som sagt, det finns inget som slår backhoppning.

 

Text och foto: Anna Sand

Fler artiklar från ditt närområde