Karta över vandringsleder i Vörå

Njut av naturen på Vörås vandringsleder

Vi är många som återupptäckt våra vackra skogar i år. Vörå med omnejd har mycket av den sorten att bjuda på. Någon vis person lär ha sagt att man aldrig ångrar en promenad, och det skriver vi under på!

Västerö vandringsled

Vandringsleden på Västerö går i en omväxlande natur i havets närhet med historiska inslag. Från leden öppnas vackra vyer med utsikt mot Mickelsörarna och Ryssberget. Du kan vandra i omväxlande skärgårdsnatur med gammelskogar och havsvikar. Området hade stort betydelse för Jägarrörelsen och längs leden finns minnesmärket över vapenfartyget Equity. Här finns även finns två raststugor, eldplatser och torrtoaletter dock ingen vedförsörjning. Startpunkter: Söderskatavägens och Equityvägens parkeringsområden i Västerö. Rutter från 3 km upp till 12 km. Västerö vandringsled och speciellt södra delar av leden drabbades hårt av stormen Aila. En del av leden är totalt förstörd och där bör man just nu inte gå. På övriga delar av leden finns det också mycket fallna träd men dem kommer man sig runt eller över. För tillfället rekommenderas alltså vandring längs norra leden (Equity).

 

Andkil vandringsled

Andkil vandringsled består av två sträckor, en på 1,7 km och en längre runda på nästan 9 km. Den första delen av den längre sträckan, består av stigande terräng, delvis över hällor och stenar. Sedan fortsätter man genom skog, mark och öppna landskap.

Ledens högsta punkt är på hela 52 meter över havet. Längs senare delen av leden finns platser utmärkta med skyltar, där platsernas namn är skrivna på dialekt. Namnet på platserna har uppkommit genom gamla sägner. Låt din fantasi leva och hitta på historien bakom platsernas namn.

Skyltning till leden från Rejpeltvägen/Torrkullvägen och vidare mot Kondivorvägen.

 

Vitmossens vandringsled

Här kan du vandra efter bronsåldersleden till den unika boplatsen med gravrösen.

Detta är den äldsta hittade boplatsen i Finland och tillhör äldre bronsåldern. Ett flertal tydliga husgrunder eller terrasser från nämnda tider finns kvar. Dessa fornlämningar låg under bronsåldern vid en havsarm som sträckte sig ända till södra delen av Vörå. Längs leden finns också rekonstruerade sten- och bronsåldershus.

Skyltning från Kuckusvägen 1148. Rutter 3 km och 5 km. Startar vid fornhusen.

 

Rökiö vandringsleder (Bobergsleden)

Lederna startar vid Norrvalla och bjuder på upplevelser av varierande natur i form av hällor, gammal trollskog, myrar och träsk samt forntida lämningar. Förbindelseleden mellan Bobergsleden och Vitmossleden ger möjlighet till långa turer då sträckan blir över 20 km tur-retur. Kortare etapper kan även vandras längs med leden eftersom den passerar flera stickvägar längs med skogsbilvägen i Rökiö där du också kan starta.

Skyltning från Norrvalla, Vöråvägen 305–307. Rutter från 3 km till 7 km.

 

Kimo vandringsleder

Även Kimo vandringsled bjuder på historiska inslag. Längs leden finns ett stenhuggningstag där man tagit natursten för husbygge, en ryssugn samt gamla sockenrösen plockade av natursten. I övrigt får du njuta av skön natur och österbottnisk skogsmark från mo och torrmark till myrmark. Avsluta vandringen med en runda genom den vackra bruksparken och gå ett varv i brukets jungfrudans.

Längs leden finns fyra rastplatser. Rutterna på 1,5 km och 3 km är bred spånbana och lämpar sig även för barnvagnar, samt med följeslagare även för rullstol, beroende på väder och årstid. Den längre 8 km långa rutten är delvis terrängstig.

 

Start från Kimo Bruk, Bruksgatan 38. Parkering uppe vid vägen.

 

Lotlax vandringsled

Vandringsleden på ungefär 3,5 kilometer anlades i slutet av 1980-talet av Lars Hannus och restaurerades av föreningen sommaren 2014. Ungefär halvvägs finns en rastplats med bordsgrupper där man kan pausa och njuta av lugnet.

Till vandringsleden hittar man med hjälp av skyltning från Lotlaxvägen och själva leden är utmärkt i terrängen med band och pilar. Leden går ställvis genom svår terräng så hela sträckan är inte tillgänglig med exempelvis barnvagn, men till rastplatsen kommer man utan problem.

 

Herrgårdsleden

Leden går från Tottesunds herrgård genom herrgårdsparken ut till Bytesholmen. Vandringsleden är 3,6 km lång och erbjuder vandring i naturskön miljö nära vattnet. Vill man vandra en kortare sträcka är det också möjligt. Längs leden finns flera rastplatser med bord och bänkar och ute på Bytesholmens udde finns en grillkåta där man kan grilla.

Informationstavlor om olika trädslag och växter finns uppsatta längs leden och en frågesport om den lokala historien finns också i anknytning till infotavlorna. Parkering, start och mål vid Tottesunds herrgård.

 

Coronaleden

I våras beslöt Holger Sarin att själv dra upp en ny vandringsled, delvis längs det gamla

skidspåret i Keskis. Leden är 6 km lång och startar vid Keskis UF. Terrängen är omväxlande

och kuperad, och ungefär halvvägs finns en grill och så småningom kommer även sittplatser att finnas här.

Leden är väl uppmärkt och Holger har fått fin respons på sitt arbete. Start från Keskis UF, Brännarsvägen 736, Vörå.

 

 

 

Sammanställning: Anna Sand

Faktakälla: Vörå Kommun

Foto: Anna Sand samt Vörå kommun

Grilla korv på öppen eld
Fler artiklar från ditt närområde