En man och kvinna sitter och ler mot kameran

Unik utemöbel maxar trädgården

Emilia Häggman och Benjamin Lehmann i Smedsby har tagit odlingslådan till en helt ny nivå. De har låtit bygga en skräddarsydd odlingstrappa på sin bakgård. En snygg utemöbel och förlängd terrass med plats för odling.

För tre år sedan beslöt Emilia och Benjamin åka på första visningen av lägenheter vid ett nytt bostadsområde i Smedsby.
– Av intresse, inte för att köpa bostad. Vi hade siktat in oss på en höghuslägenhet i Vasa.
– Men – vi blev förtjusta och hade reserverat bostaden innan vi gick härifrån. Det finns ett speciellt lugn här, trots att vi är mitt i Smedsby och med omfartsvägen bakom skogspartiet.
Det är en trerummare med högt till tak, takbelagd terrass, gavelbostad, liten bakgård och skog intill, där det finns både hallon och blåbär.
– Vi funderade hur vi bäst tar tillvara bakgården och sluttningen där, dels för att få en uteplats som inte har tak över, dels att få rum för både odling och blommor.
Emilia gjorde som man gör – började surfa runt, söka bilder på hur andra gjort, samlade idéer, tog vara på det som tilltalade och scrollade förbi det hon inte tyckte om. Såg mycket kring stenläggning och blommor men hade hela tiden odlingen i bakhuvudet.

Radhusbakgård med stor terrass vid en sluttning
Emilia och Benjamin ville utnyttja den lilla radhusbakgården på bästa sätt och beslöt sig för att designa en egen odlingstrappa.

Bilden av odlingstrappan växte fram och via Dealfinder fick de kontakt med byggföretaget JG Nymans Byggtjänst. Odlingstrappan är i två etage med sammanlagt sex lådor, en golvyta för utemöblemang och en liten eldstad. En trappa och ännu ett utrymme för krukor, lyktor och belysning.
– Det blir potatis i krukor. Och tomater, planerar de.
– I lådorna på övre planet kommer det dahlior, åtminstone i en av dem. Och i lådorna nertill ska det planteras grönsaker och örter.
Den gångna vintern har det varit planering, fröinköp, förplantering
– och en lång, lång väntan på våren.
Emilia hämtar fröpåsarna från samma rum där plantor börjat gro i lådor på fönsterbrädan.
– Olika sallader, morötter, spenat, grönkål, paprika, squash, chili, räknar hon upp.
Hos mamma Lena Finholm finns mera som förodlats och som snart ska flytta hem till odlingslådorna.
 

Emilia har med sig intresse för odling och har prövat på balkongodling tidigare. Benjamin är född och uppvuxen på landsbygden i Tyskland där grönsaksodling var, och är, ett givet inslag i livet.
– Jag är inte så bra på det men som barn hjälpte jag till förstås.
Han fortsätter.
– När vi hälsar på i Tyskland brukar min pappa och Emilia tillreda salladerna. Det börjar med ett varv i trädgården där de hämtar färska grönsaker. Du brukar tycka om det, säger han och tittar på Emilia.
- Ja, och den största tjusningen med odling är just färskheten. Att det smakar gott och ännu godare när man vet att man odlat själv. Från ett litet frö. Och här mitt i Smedsby, ler hon.
Det äts mycket grönsaker i hushållet och prioriteringen är rena och fina livsmedel. Emilia gick en kurs i vintersådd och har växande sallad på gång som hon planterade i lådor
med lika stora delar jord som snö i vintras.

Här på lokalnytt.fi
kommer vi att få följa
deras odlingssäsong

De berömmer de som byggde odlingstrappan. De fick ritningen, gav ett pris och levererade. De gav råd om hur det skulle bli bäst, arbetet gick undan och de lämnade platsen städad och i ordning. Det var byggfirmans första odlingstrappbygge och de var genuint intresserade av sitt uppdrag.
– Odlingstrappan, under vilken det först dränerades, vilar på cementblock, som kan justeras ifall tjälen gör trappan sned. Den mäter drygt 9x3,5 meter och virket är av samma sorts tryckimpregnerat virke som terrassen. Den blev exakt som vi ville, berättar de.
Den är lika lång som terrassen mittemot och helheten är snygg.
 

Mellan trappan och terrassen planteras i det här skedet gräs. Tiden får utvisa om det byggs ihop sen men åtminstone nu vill Benjamin ha lite rum att sparka boll här med Kevin, Emilias systerson. Många kanske känner igen Emilia, hon är VD på Kustmedia och Benjamin arbetar på ABB. Odlingstrappan färdigställdes under förra hösten.
– Det har betydelse tycker jag, säger Emilia. Nu står den klar för säsongen. I vinter har vi haft den belyst och det har varit riktigt fint. Det finns också möjlighet att i framtiden anlägga utepool på ytan som nu ger utrymme för möbelgrupp. Odlingstrappan är som en förlängning av terrassen, som ett eget slags uterum.
– Nu får sommaren komma!

Text och foto: Lisbeth Bäck

Odlingslådorna inuti
De rejält tilltagna odlingslådorna är klädda med faner istället för impregnerat trä. Det är en viktig detalj säger Emilia eftersom de ska odla ätbara växter. Ovanpå odlingstrappans ena sida har man lämnat plats för bord och stolar.