Nancy Engblom

”Om jag skulle vara ung idag så skulle jag ha gjort samma val i livet”

Nancy har jobbat som frisör i 50 år. Ännu har hon inga planer på att gå i pension.

Nancy Engblom från Helsingby har jobbat som frisör i 50 år. Intresset hade hon redan vid treårsåldern när hon började klippa håret på sina dockor. När hon studerade till frisör i början av 1970-talet började hon jobba vid sidan om studierna. Nu 50 år senare har hon inga planer på att sluta.

– Om jag skulle vara ung idag så skulle jag ha gjort samma val i livet, säger Nancy.

År 1973 så öppnade Nancy sin egen salong i Gamla Vasa. Sedan dess har hon varit egenföretagare och har alltid trivts bra med att jobba åt sig själv. Nancy har alltid velat vara sin egen chef.

– Jag kan inte tänka mig att jag skulle jobba för någon annan, det här är mitt liv.

När Nancy hade salong i Gamla Vasa hade hon också några anställda. Några år senare flyttade salongen Nancy´s Style till Helsingby bredvid egnahemshuset som Nancy bor i. Efter flytten har Nancy jobbat själv.

– Jag skulle nog inte orka jobba tillsammans med någon annan, det är ett så socialt yrke iallafall så det är riktigt bra att jobba självständigt.

Ännu idag tar Nancy emot kunder i just den salongen. Lokalen har plats för två kunder på samma gång och är dekorerad med allt ifrån växter till änglar. En familjär känsla omfamnar en när man stiger in i salongen. I augusti slog Nancy på stort med fest. Hon firade både 50 år som frisör och att hon fyllt 70 år. Efter ett helt liv som frisör har Nancys kundkrets blivit som en enda stor familj. På festen blev alla som varit kunder i över 30 år bjudna. Det var till och med en kund som klippt sig hos henne i 50 år.

– Vi är en enda stor familj. Kunderna delar med sig av sina liv och vi njuter av varandras sällskap. Det var självklart att vi skulle fira tillsammans.

Under festen samlade Nancy in pengar till Rädda barnen i Vasa. Hon är själv aktiv i organisationen. På festen fick hon insamlat 2290 euro. Nancy beskriver många kunder som sina vänner.

– Många är mer vänner än kunder. Det är roligt att få umgås, jag njuter av det här jobbet.

I dagsläget jobbar Nancy fem dagar i veckan. Det är för henne lite med tanke på att hon tidigare jobbat alla dagar. Mest hela tiden.

– Det är inte många i min ålder som orkar jobba. Men jag njuter så av att få vara social och klippa. Det är ett sätt för mig att vara kreativ och det känns jättebra.

Nancy tycker om att göra människor fina och få dem att känna sig speciella.

– Jag har ännu inga planer på att gå i pension. Jag jobbar helst så länge som möjligt och siktar på att jobba tills jag är runt 82 år. Det är dock hälsan som bestämmer.

Under de 50 år som Nancy har klippt hår så har en hel del förändrats. Allt ifrån frisyrer, trender, arbetsredskap och tekniker. Hon har vidareutbildat sig kontinuerligt under sin karriär. Nancy har bland annat varit på kurs till London.

 

Text och foto: Linnéa Strömfors

Artikeln publicerades ursprungligen i ByaNytt 10/2022

Fler artiklar från ditt närområde
Unfortunately, there is no related content yet. Stay tuned!