En man som ler och håller upp en kamera

Friheten att fotografera fascinerade

Ahmed Hashim Abed kom 2015 som flykting till Malax från Irak. Under de här åren här har han inte bara fått ett nytt hem, utan även hittat både kärleken och ett nytt, stort intresse – fotografering.

Ahmed Hashim Abed, som fram till hösten 2015 bodde i centrum av Iraks huvudstad Bagdad, hade även där haft ett visst intresse för fotografering. Han är till stor del självlärd i ämnet och hans bilder har fått fin respons både i Malax lokala Facebook-grupp och på internationella fotoforum.

– Möjligheterna att utöva fotografering var där väldigt begränsade. Jag bodde mitt i stan och det var inte tillåtet att fotografera byggnader hur som helst – man måste alltid ha tillåtelse, förklarar han.

 

Tur i oturen

I Malax väntade en ny omgivning och miljö, där möjligheten att fotografera fritt var något som förvånade Ahmed mycket. Hans första intryck av orten var mycket positivt - han hade även vänner här som bidrog till hans val av hemort. Trots det började vistelsen i Finland inte på bästa sätt, när Ahmed under en promenad ner till Åminne blev påkörd av en bil och fick svåra skador i bland annat ryggen och benen.

– Då hade jag bara varit här en månad, berättar han.

Talesättet ”Inget ont som inte för något gott med sig” kommer här väl till pass, eftersom olyckan på sikt ledde till att han träffade Britt-Marie, som han sedan flera år tillbaka nu är sambo med.

 

Språkkunskaperna kommer först

Efter Ahmeds rehabiliteringsperiod höll de kontakten och sommaren 2016 flyttade de ihop. I oktober 2018 fick Ahmed uppehållstillstånd för ett år framåt, och efter en ny ansökan ifjol har han nu ett förnyat tillstånd för fyra år framåt. Han studerar svenska vid Evangeliska Folkhögskolan, för att sedan kunna inleda studier och skaffa sig ett nytt yrke. Under sina fem år i Finland har Ahmed även lärt sig engelska – ett språk han inte kunde när han kom hit.

– Hemma i Bagdad jobbade jag i informationen på ett sjukhus, berättar han. Sedan jag kom till Malax har jag jobbat för församlingen sommartid, men utan uppehållstillstånd har det varit svårt att få ett fast jobb. Och vi vet ju alla vad som hände sedan – pandemin kom i vägen.

 

YouTube lär ut allt

Under tiden har Ahmed i mån av möjlighet försökt utveckla sitt fotointresse. Han började fota med mobilen, men köpte en begagnad systemkamera 2016. Med undantag av en fotokurs och tips och råd han fått från vänner, är han självlärd – till stor del tack vare YouTube.

– När jag köpte kameran kunde jag inte använda den, men övning ger färdighet, och på YouTube kan man lära sig det mesta, konstaterar han.

Sedan dess har han skaffat fler objektiv, en del studioutrustning och andra tillbehör, vartefter ekonomin tillåtit.

– Tyvärr är ju fotografering en väldigt dyr hobby, tillägger han.

 

Favoritmotiv

Ahmed tycker om att fotografera både närbilder, landskap, porträtt och byggnader.

- Det som lockar mig mest just nu är att hitta de finaste platserna i Malax och visa andra hur speciellt och vackert det faktiskt är här, ler han.

Tidigare, innan Ahmed hade tillgång till bil, cyklade han ofta ner till Åminne för att fotografera, och det är fortfarande något av en favoritplats.

– Även kyrkan är en sådan, tillägger han.

Ahmed brukar även fotografera på ishockeymatcher och har flera år donerat bilder till Malax IF: s ishockeyjuniorers kalender.

 

Redigerar och delar

Alla bilder redigerar han i Lightroom eller Photoshop, och Ahmed fotograferar alltid i RAW-läge och med manuella inställningar på kameran – att använda autoläget kommer inte på fråga. Bilderna delar han sedan med sig av på Instagram, Facebook och olika fotoforum på Internet.

– Tack vare dem har jag fått många nya vänner, i många olika länder. Jag fungerade även en tid som administratör för sidan Photography Lovers med hundratusentals användare, men det tog väldigt mycket tid i anspråk, berättar Ahmed vidare.

 

Smittat av sig

Hans intresse har också smittat av sig på sambon Britt-Marie, som poängterar att hon inte alls besitter samma kunskaper som Ahmed.

– Jag har alltid fotograferat som en glad amatör, men utan att försöka lära mig mer. När jag ändå ofta fick stå och vänta på att Ahmed tog bilder när vi var ute, kände jag att jag också lika gärna kunde försöka, ler hon.

I höst har Ahmed också tagit sin hobby ett steg vidare och börjat filma samt editera sina egna filmer. Drömmen är att i framtiden kunna försörja sig på fotograferandet, och kanske starta något eget.

 

Text och foto: Anna Sand

Artikeln publicerades ursprungligen i KustNytt nr 9/2020

Fotona ovan är Ahmeds egna. Hösten 2022 tilldelades han Malax Kommuns kulturstipenduim. "Han ser skönheten i det vi tycker är normalt. Men i hans ögon är det unikt.", lyder motiveringen.