Fotbollsflickor som tränar

Fint flyt för Malax IF:s fotbollsflickor

Fotboll är den enda sporten som vi utövar numera, säger mittfältarna Julia Svahn och Alva Karls.

Säsongen har artat sig utmärkt hittills för Malax IF:s flickjuniorlag i fotboll i F13-klassen.

Malax IF-laget med flickor födda 2008-2009 parkerar i övre skiktet i tre olika serier för närvarande. I sommar är deltagande i Kokkola Cup en av de kommande höjdpunkterna. Knappt en tredjedel av spelartruppen i laget var på plats den här aftonen. Det oaktat var det definitivt inget fel på energin eller träningsglädjen då Kustnytt gjorde ett nedslag på centralidrottsplanen i Pixne en soldränkt onsdagskväll i mitten av juni.

– Vi är så få medverkande ikväll så att jag trodde att kvällens träning skulle bli inställd. Men det hela blev av i alla fall, konstaterade tränaren Stefan Berts odramatiskt.

Stefan Berts leder de 13-14-åriga flickjuniorerna tillsammans med huvudtränaren Daniel Björndahl, tränarna Andreas Svahn, Jenna Styris och Jouni Strömblad samt lagledaren Karolina Sunabacka.

– Jag har tränat de här juniorerna ända sedan de började spela fotboll för cirka sju år. Så visst är det här gänget mycket bekant, säger Stefan.

I skrivande stund går det dessutom helt skapligt för de tre Malaxlag som är uppbyggda av F08-09-juniorer.

– Vi ligger på första respektive tredje plats i division 3 respektive division 2 i distriktserien för F13-juniorer. Seriezonerna sträcker sig geografiskt från Kristinestad i söder till Kortesjärvi i norr. I den mera vidsträckta Liiga Pohjoinen F13-klassen är vi trea just nu. Tidigare har vi legat i toppen, säger Stefan.

– I den norra ligan, Liiga Pohjoinen, kan det ibland bli aktuellt med längre matchresor inom landet. Vi har bland annat spelat i Joensuu och Uleåborg. Då blir det två matcher på en och samma dag. När vi var i Joensuu hade vi anlänt till orten kvällen innan och gjort en övernattning där, tillägger Stefan.

Två flickor på en fotbollsplan
Mittfältarna Alva Karls och Julia Svahn har spelat fotboll tillsammans sedan de gick i förskolan. (Foto: Joakim Snickars)

God uppbacking av föräldrarna

 

Malax IF:s F08-09-juniorer har 19 spelare i sina led för närvarande. Stefan Berts och Andreas Svahn säger att det skulle vara möjligt att ta emot ytterligare förstärkningar till truppen framöver. Det handlar om en fotbollsjuniorverksamhet som i princip pågår året runt. Största delen av juniorspelarna kommer från Malaxtrakten. Några är hemmahörande i Sundom, Solf, Korsnäs och Petalax.

– Efter höstavslutningen i början av november körde vi igång med tränandet återigen redan i slutet av samma månad. Vintertid tränar vi 3-4 gånger i veckan, mestadels i Pixnehallen men också ett pass i Fenniahallen i Vasa på söndagar, säger Stefan.

Föräldrarnas vilja att ställa upp och hjälpa till i sammanhanget är utpräglad stark inom föreningen, säger Andreas.

– Inom distriktserien åker vi i regel till bortamatcherna med egna bilar. Till mera avlägsna matchorter ordnar vi busstransport. Vi brukar dra gränsen vid 150 kilometer, säger Stefan.

Inför fortsättningen av säsongen 2022 för F08-09 är den närvarande tränarduon allmänt optimistisk. Både division 3-laget och division 2-laget bedöms ha goda chanser att avancera uppåt i seriehierarkin. Detta klarnar efter att våromgången är färdigspelad under första halvan av juli.

– Ifall vi stiger till division 1 blir matchresorna längre. I så fall kommer vi bland annat möta lag från Karleby- och Jakobstadsregionen, säger Stefan.

 

I sommar är deltagande i den stora och internationella turneringen Kokkola Cup en av de absoluta höjdpunkterna. Huruvida några andra evenemang blir aktuella för oss senare i år avgörs först i ett senare skede, säger Stefan och Andreas.

Mittfältarna Julia Svahn och Alva Karls har spelat fotboll tillsammans i Malax IF sedan de gick i förskolan. De representerar föreningen division 3-lag i F13-klassen i sommar.

– Hittills har vi vunnit alla våra matcher. Hemligheten är väl att vi känner varandra och våra styrkor och svagheter så väl. Vi är bra på samarbeta på planen, säger Julia och Alva.

Tidigare ägnade sig duon åt både friidrott och skidåkning vid sidan av fotbollen. Nu är det världens största bollsport som har dragit det längsta strået.

– Det är enbart fotboll som vi ägnar oss numera, sammanfattar de båda.

Bästa fotbollsminnet så här långt?

– Det var när vi deltog i en turnering i Siilinjärvi häromåret och segrade där. Alla lag som vi mötte var nya bekantskaper. Det var roligt och intressant, säger Julia och Alva.

 

Text: Joakim Snickars

Två fotbollstränare
Tränarna Andreas Svahn och Stefan Berts tillhör lagledningen för de 13-14-åriga fotbollsjuniorerna. (Foto: Joakim Snickars)
Fler artiklar från ditt närområde