Kvinna bland blommor i ett växthus

I växthuset blommar det nästan jämt

Det är ett nöje att hälsa på hos Söderlunds Trädgård i Övermark. Städat, snyggt och ett hav av sommarblommor i olika färger. Nu på våren odlas på ungefär två hektar fördelat på 17 växthus. Sommarblommor aktuella nu och växande bollkrysantemer till hösten. Julstjärnor och Amaryllis odlas till jul och begonior till påsk.

Nästan allt hos Söderlunds är kontraktsodling och på höstarna vet företagaren Ann-Christin Snickars vad som ska produceras under följande år.

Hon berättar hur allt började.

– Det var på 1970-talet då mina föräldrar Mona och Bengt-Erik började odla tomater i ett litet växthus. Mina farföräldrar Elfi och Bertel hade också växthus. Småningom kom blommorna med i bilden och från år 2000 har vi odlat enbart blommor. Generationsväxlingen skedde 2016 och verksamheten fortsätter inom familjen. Jag är gift med Johan och vi har två döttrar, Matilda och Melinda.

Till hjälp i växthusen har hon i medeltal åtta personer – utom under högsäsong då de är 20 i personalen.

– Många som arbetar här är säsongsarbetare från Ukraina, och de flesta återkommer från år till år. De är jätteduktiga och trevliga!

en kvinna i grön jacka
Företagaren Ann-Christin Snickars är uppväxt med växthuslivet.

– Vi odlar blommor året om och största delen säljs på kontrakt till partiaffärer i hela Finland. Vi sköter också själva om transporterna och har tre egna fordon för ändamålet.

Anläggningen har förstorats efterhand. Det som från början var ett växthus är nu sjutton och den senaste investeringen i blockhus gjordes för drygt tio år sedan. I dag har de också en robot och transportband till hjälp vid planteringen och så tillvaratar de regnvatten, samlar vatten från blockhustaken i bassänger till bevattningen.

Sortimentet är brett och Söderlunds odlar det som kunderna beställer.

– Sextio tusen amplar, tvåhundra tusen Margherita, tvåhundra tusen pelargoner, femtiotusen begonior, ger Ann-Christin som några exempel på sommarblommorna.

Varje enskild planta hanteras: planteras, skötas om, skördas, levereras och administreras.

Ann-Christin är tradenom, odlingsträdgårdsmästare och hon tycker om sitt jobb.

– Arbetstopparna under året är tuffa men det vet jag ju om på förhand, ler hon.

Våra arbetare är jätteduktiga och trevliga!

År 2016 fick företaget utmärkelse som Kvalitetsproducent av Inhemska trädgårdsprodukter rf. Bland annat för deras värdering att det ska vara städat och rent i anläggningen för att uppnå den bästa kvaliteten på blommorna.

– Är det annars rent är växterna också rena. Allt hänger ihop, säger hon.

Hennes allmänna råd till hobbyodlaren är att vara modig att testa nytt och att fråga personalen om råd.

– Jag tycker om att få föreslå kombinationer av blommor och rekommendera växter som ska ha ungefär lika mycket eller lika lite vatten.

 

Självbetjäningspunkten vid den röda hallen till höger vid infarten är öppen året om och ett par gånger per år öppnas upp för växthusförsäljning.

På frågan om vad Ann-Christin har i sina egna rabatter säger hon test och försök. Hon testar nya sorter och serier då det varierar väldigt mycket.

En fin sommar önskar KustNytt er!

 

 

Text och foto:

Lisbeth Bäck

 

 

 

garagebyggnad i tegel
Självbetjäningen är öppen året om.