Bild på bröd och röror

Att samlas kring ett bröd

I dag får vi väldigt mycket intryck från tidningar internet och sociala medier. Vi matas med pompösa bilder av flerrätters middagar, färska skaldjur i mängder och kakor som man knappt vågar ta första biten av. Exakt när det blev så här kravfyllt att bjuda över gäster en kväll vet jag inte, men min tanke här är att man visst också kan samlas kring något så enkelt som ett färskt bröd?

Må det då vara ett surdegsbröd, farmors goda limpa eller ditt eget favoritbröd. Bröd har en över 6000 årig historia, och än idag samlas vi kring det.

Bröd är utmärkt utgångspunkt i matväg även för en picknick eller vandring med familjen. Sätt brödet i fokus och satsa på några goda tillbehör så det mättar de flesta hungriga magar.

Här nedan bjuder jag på ett matigt focacciabröd, samt några goda röror och andra tillbehör som gör sig gott hemma på terrassen eller i ryggsäcken längs med din favoritvandringsled.

 

Majsfocaccia med salvia, vitlök och citron 25x35 cm

 

3 dl ljummet vatten

11 g torrjäst

Saft av 1 citron samt skal till kryddsmör

2 msk honung

1 msk salt

5 dl vetemjöl

2 dl majsmjöl

 

1 kruka färsk salvia

1 solo vitlök eller 2 klyftor vanlig vitlök

1 citron, skalet

50 g smör

Flingsalt

 

Blanda vatten, jäst, citronskal, honung och salt i en degmaskin. Tillsätt vetemjöl och majsmjöl, kör degen på låg effekt i cirka 5 minuter.

Flytta över degen i en ugnsform, smord eller beklädd med bakplåtspapper. Tryck ut degen jämt i hela formen. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur 1,5 h.

Gör under tiden klart ett kryddsmör. Smält smör och tillsätt finskuren salvia, tunt skivad vitlök, och citronskal.

När degen jäst klart, tryck med fuktade fingrar gropar i degen, fördela kryddsmöret över hela brödet.

Grädda i 225 gradig ugn ungefär 15 minuter.

 

Räksallad med mango och chili, 4–6 portioner

 

180 g avrunna räkor

1 mogen mango

1 lime, skalet och saften

1 liten rödlök

½ röd chili

150 g crèmefraiche

80 g helmajonnäs

1 msk vatten

 

Skala mangon och skär den i tärningar. Finhacka rödlöken och chilin. Blanda alla ingredienser i en skål, späd med vatten om röran känns väldigt stabbig. Låt gärna stå några timmar innan servering så hinner hettan från chilin och syran från limen blanda sig fint i röran.

Tomatsalsa
Halloumi är mycket användbar i matlagning, har en lång hållbarhet och passar väldigt många i smaken. Mitt tips är att ha alltid några bitar i kylskåpet.

Grillad halloumisalsa 4–6 portioner

 

1 st halloumi 200 g

3 st tomater

1 liten lök

5 g färsk timjan

½ solo vitlök

2 tsk socker

skal och saft av 1/2 citron

 

Skär halloumin i 1 cm:s skivor, grilla i torr stekpanna, grillpanna eller på grillen. Låt svalna.

Skär tomater i grova tärningar och löken i tunna skivor, finhacka timjan och vitlök. Blanda alla ingredienser försiktigt i en skål.

 

 

Parmesanoliver

 

ca 200 g mammutoliver

20 g riven parmesanost

1 msk olivolja

svartpeppar

 

Blanda oliver, riven parmesanost och olivolja i en liten skål, vrid över lite nymalen svartpeppar.

 

Snabbsyrad rödlök

 

1 rödlök

saft av 1 stor lime

2 msk socker

1 nypa salt

 

Skala och skiva rödlöken tunt, pressa över limesaften. Strö på socker och en nypa salt.

Arbeta in sockret och limesaften i rödlöksringarna med fingrarna.  Står sig 3–4 dagar i kylskåp.

 

Vispat citronsmör

 

150 g rumsvarmt smör

Skalet av 1 citron

1 msk citronolja

1 nypa salt

 

Blanda ner alla ingredienser i en skål med hög kant, vispa med elvisp tills smöret blivit fluffigt och helt vitt. Servera med lite rivet citronskal och flingsalt.

 

Text och foto: Jens Lindstedt

Fler artiklar från ditt närområde