En leende man framför en skohylla

Sko dig rätt i vår och sommar

Ta hand om dina skor på rätt sätt så håller de längre.

Lasse Pihlaja på Sko Extra i Smedsby sammanfattar vårens och sommarens skomode i ett ord - sportigt. Det är rådande världsläge som dikterar villkoren för modebranschen förstås. Inga större fester eller evenemang gör att extravaganta festskor fortsättningsvis får hålla sig i skymundan.

– Det passar dock oss finländare bra, vi är ett praktiskt folk och idag finns det mängder av snygga och bekväma skor i alla färger och former att välja på, säger Lasse.

Bild på en vit fritidssko
Vita skor säljer alltid bra och passar till allt. Naturfärger och ljusa lädertoner är snyggt till jeans och brunbrända ben.
Röda skor på rad
Vågar man färg så finns det att välja på. Rött är en klassiker som alltid piggar upp.

Sportiga skor passar oss finländare

Även i sandalerna märks de sportiga influenserna av. Bekvämt ska det vara, sulorna har dämpning, stöd och det finns ett utbud på skor med uttagbara sulor - något som det finns stor efterfrågan på, berättar Lasse.

En grå och en ljusbrun sportig herrsko
Även herrskorna följer samma linje, men med mindre klara färger. Grått, brunt och blått är det som dominerar.
gråa tygskor med bruna läderdetaljer
Sportiga siluetter i snygg förpackning. Tygskon är lätt och andas även varma sommardagar.
En hand som håller upp två sprayburkar
Impregnera skorna före användning så håller de längre.

Lasse berättar att de flesta skorna som de säljer är av läder och nu till sommaren också en del textilskor. Han påminner om att impregnera skorna före man tar dem i bruk samt att rengöra dem regelbundet för att öka livslängden på skorna. Läderskor mår också bra av att smörjas med fett eller skokräm ibland.

 

Text och foto: Jennifer Hägen