ByaNytt nummer 1/2022 framsida

ByaNytt 1/2022 Tema: Hälsa & Välmående

Hästar, porslin, pengar och brandbilar – allt detta och mycket mer ryms i årets första nummer. ByaNytt fyller dessutom 40 år 2022, ni hänger väl med under jubileumsåret!

Sonja Loo i Böle är riddare i Akademisk Ridkonst, visst låter det spännande? Libbi har botaniserat i porslinssamlaren Ingelas hyllor och blir stum av beundran.

Vill du starta året mera hälsosamt? Emilia och Sofia på Marthaförbundet ger oss tips på nyttiga mellanmål. Några som förresten är riktigt förtjusta i mat är Balatak och Kaiba, vem de är får du läsa om i tidningen.

I Älvbyarna har man en aktiv FBK-tradition. Thomas Träsk har varit med i Skatila FBK sedan ungdomen, lär dig mera om denna frivilliga men professionella ”hobby”.

Wasa Fotbollsakademi är en samarbetsförening för flera Korsholms- och Vasalag. Idag är cirka 1700 fotbollsjuniorer med i föreningen, och framtiden ser ljus ut, berättar Mathias West och Andreas Björk.

ByaNytt fyller 40 år!

 

Bästa läsare. Först av allt. Jag har inte varit sen att gnälla över oplogade Strandvägens morgonskick och ojat mig över vägunderhållet. I natt har det snöat. Idag kom jag tidigt till jobbet. I dag var Strandvägen norr om Malax plogad och bra på alla sätt. Fint jobbat. Det var bara det jag ville säga.

 

God fortsättning på det nya året. År 2022. Låt oss hoppas att året kan bli lite mera som det var förr och inte som det varit det senaste året.

Åren går och vi med dem. I år firar tidningen ByaNytt 40 år. Med tio utgivna tidningar per år är vi uppe i 400. Det finns ett exemplar av varje i inbunden form. Ett antal böcker vid det här laget. Fast inte riktigt alla tidningar. Det finns något enstaka exemplar som fattas men vi pratar ett par, tre på fyrtio år. Sedan början av 2000-talet finns de också förvarade i digitalt arkiv. En källa till glädje är att bläddra i tidningar från förr. Under året kommer ni att få ta del av en nostalgitripp vi ska bjuda på. Som lokaltidning är ByaNytt en unik källa till dokumentation och speciellt tidigare ingick mycket i ByaNytt som inte annars nådde över nyhetströskeln. Här ser vi en förändring över tid då det lokala och ultralokala över lag har vunnit mark i massmedia. Världsnyheterna är alla fysiska tidningar för sent ute med då nyheterna når oss så gott som direkt i digital form.

 

Jag besökte Ingela Åström och hennes kippor och koppar. På öppna hyllplan och i vitrinskåp åskådliggjorde hon sina samlingar, som tillika är deras dagliga porslin. Efter besöket var jag inspirerad till max. Öppnade skåpen hemma och såg över vad jag har som jag vill synliggöra. Jag skruvade bort två dörrar i köksinredningen – i skåpet som jag tidigare byggt om från diskskåp till hyllskåp. Se där! Enpromillesnyggt blev också det här. Som lite mera luftigt och lite kul. Jag tittade också på dörrarna bredvid, men tog mitt förnuft till fånga. Jag har nog inte ens så mycket mer porslin som tål dagsljuset. Resten kan gott bo bakom stängda dörrar. Men själva projektet förra lördagsförmiddagen var riktigt roligt. Mera sånt!

 

Det finns mycket jag tycker om i tidningen. Sparasaken med Kvevlax Sparbank, hundsaken med Nadja, marthasaken med Emila och Sofia. Och så vidare.

Välkommen hit. Delta gärna i våra tävlingar. Den som har mest tur i GISSA VEM?  får en casinolott på posten. Har du tur med lotten kan det bära långt. Själv har jag lagt mig till med ovanan/vanan att köpa en skraplott när jag tankar bilen. Det är ju ändå så dyrt tänker jag och är nog helt medveten om den dubbelmoralen. Om jag vinner? Ibland nå smått nog. Sen har ju själva skrapet ett underhållsvärde som är värt något.

Libbitips: Om du inte först ser vem som döljer sig bakom suddet i GISSA VEM? är mitt tips att se på bilden på längre avstånd. Det gör skillnad.

 

Sköt om Er riktigt mycket!

Lisbeth Bäck

Torsdagen den 20 januari 2022

 

Våra återförsäljare hittar du här: ByaNytt_lösnummer

Eller köp digitalt via Issuu: ByaNytt_1_2022