Vardagsrummet

Villa Bergvik i Grönvik – En kombination av modernt och klassiskt

Avskilt och naturnära men med både stadskärna och hav bara några minuter bort. Så ligger Janine och Kristoffer Bergviks nybyggda hus beläget, i Grönvik, Iskmo. Det är ett personligt hus anpassat just efter deras behov och smak. Genom att själva utföra så mycket som möjligt av byggarbetet har de lagt ytterligare egen prägel på sitt hus.

Janine Bergvik, född Häggdahl, är själv också hemma från Grönvik och föräldrahemmet ligger bara en kilometer bort. Kristoffer Bergvik är ursprungligen Malaxbo, men jobbar på Mirka i Jeppo och Korsholm blev därför ett bra ”mitt emellan” val när paret skulle köpa tomt. Det dröjde dock innan de hittade just ”sin” tomt.

– Vi bodde tidigare i radhuslägenhet, först i Smedsby och därefter i Böle, och började söka tomt redan för fem, sex år sedan, berättar Janine. De vi ville ha var dock antingen inte till salu eller hade ett alldeles för högt pris. Ett krav var att det skulle vara lite avskilt ute på landet och inte i något bostadsområde eller i stan, tillägger hon.

Till slut hittade de rätt, och tomten fick sedan långt styra hur huset skulle se ut.

Kristoffer, Janine, Winston och hunden Pepsi
Kristoffer, Janine och även hunden Pepsi i husets trappa

– Huset ligger nu på en liten höjd, och att sprida ut samma antal kvadratmeter på ett plan hade gjort placeringen av huset svårare, därför blev det ett tvåvåningshus. Det var det jag själv ville ha också, medan Kristoffer ville ha ett enplanshus – så vi kompromissade, skämtar Janine med glimten i ögat.

Utgående från parets egen grundplanering gjordes de slutliga ritningarna tillsammans med husleverantören Bo-House, som också spantrat upp huset. Därefter har paret själva utfört merparten av det resterande byggarbetet, med undantag för el- och VVS-arbeten.

– Vi spacklade och målade, lade golv och innertak, monterade kök och lade till och med en del av kaklet själva. Även ytterpanelen och garaget har vi själva färdigställt, berättar Janine.

Med en baby och en lägenhet som sålts blev det lite stressigt, och när paret flyttade in i mars 2021 saknades ännu bänkskiva och spis i köket, dusch och en hel del annat.

– Vi värmde mat i mikron och diskade i grovköket, minns Janine.

Hus och gård
Sommarens projekt blir att ta tag i trädgården och terrassen. En gårdsbastu finns också med i framtidsplanerna.

Nu, snart ett år senare, är det mesta klart på den nedre våningen, medan två sovrum, allrum och badrum på övre plan ännu är under arbete. Det samma gäller husets iögonfallande trappa, som utgör centrum i huset. Och det är ingen vanlig trappa.

– Jag såg en likadan trappa på Instagram, och den visade sig finnas i Jakobstad. Vi var och tittade på den, tog modell av de som byggt den och beslöt oss för att kopiera konceptet. Faktum är att en likadan spiraltrappa i trä skulle ha blivit tre gånger så dyr, berättar Janine.

Spiraltrappan består av betongsteg, gjutna ett och ett, och därefter monterade på plats och fastgjutna i en rejäl centrumpelare. Varje trappsteg väger omkring 150 kg och monteringen var därför en utmaning i sig.

– Vi är jättenöjda med den, och bara den bli klar tror jag det blir riktigt snyggt.

Spiraltrappa
Husets mest iögonfallande "möbel" är utan tvekan spiraltrappan i betong som också utgör husets mitt. Den är ännu under arbete och därför omålad.

Skynda långsamt

I övrigt är huset planerat så att barnen framöver ska ha en ”egen” våning med eget allrum, medan de vuxna ska kunna leva nästan helt och hållet på nedre våningen även på äldre dar.

– Vårt sovrum finns här nere, vilket idag verkar vara ganska ovanligt i färdiga husritningar. I de flesta fall ligger alla sovrum idag på övre våningen, konstaterar Janine.

Deras sovrum har direkt anslutning till husets stora badrum och en stor walk in closet.

– Vi har valt att inte ha någon bastu inne i huset – planen är att bygga en skild gårdsbastu någon gång i framtiden.

Stilmässigt är huset inrett i en personlig stil som Janine beskriver som något mitt emellan modern och klassiskt.

– Vi ville inte ha det ultramodernt, men inte heller för lantligt. Alla väggar målade vi vita för att först kunna bo in och känna efter lite hur vi vill ha det. Matbordet och stolarna är nya, men i övrigt har vi ännu inte köpt desto mer nya möbler. Tanken är att de vi nu har sedan ska få flytta upp på övervåningen, och förhoppningsvis är vi mer på det klara med vad vi vill ha här nere.

Paret är mycket nöjda med sitt hus och på frågan om det är något som hon skulle vilja ändra, svarar Janine så här:

– Ett tips till andra nybyggare är att inte ha för bråttom med elplaneringen – den är otroligt viktig. När vi skulle gå igenom den var vi ganska trötta i huvudet av alla ritningar och beslut som skulle tas, och med facit i hand kunde den ha varit mer genomtänkt. Man kan förmodligen aldrig få för många uttag eller möjligheter till belysning, tror Janine.

Text: Anna Sand

Foto: Anna Sand samt privata bilder

 

Artikeln publicerades ursprungligen i ByaNytt 2/2022

Fler artiklar från ditt närområde
Unfortunately, there is no related content yet. Stay tuned!