En kvinna framför finlands och ukrainas flagga

Ukrainska hjälpbussen

Efter att det stod klart att Ryssland invaderat Ukraina den 24. februari 2022 var det självklart för Olena Galchenko i Vörå att hon skulle hjälpa sina landsmän.

Olena Galchenko har bott i Finland i 12 år, hon kommer ursprungligen från centrala Ukraina.

– Som alla andra ukrainare vill jag hjälpa till, ingen kunde någonsin tro att det skulle bli krig och att det skulle ske så snabbt. Det var en chock, inleder Olena.

Genast påbörjades en insamling i Vörå och en lokal dit man kunde föra sakerna ordnades. Den första lasten som åkte ner till Ukrainagränsen var en mindre bil, sedan en paketbil och en lastbil. Alla fyllda till brädden med donationer. Katarina Heikius såg Olenas insamling på Facebook och ville hjälpa till att sprida information om insamlingarna.

 – Eftersom jag har tre små barn så berörde det mig djupt. Tänk om jag själv skulle befinna mig i en sådan hopplös situation. Jag var rastlös kände att jag måste göra något mer, berättar Katarina.

Katarina diskuterade saken med en annan vän, Benita Öling, och sen var bollen i rullning.

– Jag bokade en buss utan att ha finansiering, för att fylla med saker som skulle köras ner till gränsen för direkttransport in i Ukraina och sen ta med flyktingar till Finland på vägen tillbaka. Allt hände på en vecka, vi samlade in, fick sponsorering, packade – bussen körde ner – och kom tillbaka.

– Kriget har enat oss alla och lockat fram det bästa i människan, det var otroligt fint att se att så många ville hjälpa till, säger Katarina.

 

Som en skräckfilm

Sedan dess har även en andra buss med förnödenheter varit ner till Polen och hämtat flyktingar, bland annat 12 barn under 15 år. Olena och hennes man följde med på den första resan.

– Vi visste inte vart vi var på väg eller vad vi skulle mötas av. När jag först såg vägskylten som pekade mot Lviv, som är den närmsta ukrainska gränsstaden mot Polen, kändes det väldigt svårt. Mitt hjärta slog så mycket, det är mitt land det handlar om. Väl framme var det hemskt, jag kan inte beskriva det på något annat vis än horror.

Vissa av flyktingarna som kom till Finland har vänner eller bekanta här, andra visste inte alls vart de skulle hamna. Olena säger att de försökte lugna dem och berätta att de kommer till ett tryggt och bra ställe.

– Det var rörande att se vilken behandling flyktingarna fick på vägen, vid cafér och rastplatser fick de mat och gränsbevakningen gav barnen leksaker. När vi väl kom till Vörå fick de mat och husrum de första dagarna på Norrvalla. Nu är flyktingarna utplacerade på olika ställen i Österbotten.

Glöm inte bort dem

Olena har fortfarande familj i Ukraina – en syster, tolvårig systerdotter och föräldrarna. Systern med barn bodde i en storstad och föräldrarna i en by.

– Min syster och hennes dotter flydde till mina föräldrar, det kändes säkrare där än i storstan. Många andra har också kommit till byn, förut fanns där många ödehus men de är nu alla fulla av flyktingar. Bomblarmen tjöt hela tiden i staden berättade min syster, de bodde på nionde våningen och det var långt till skyddsrummet så de sov i korridoren där de hoppades att väggarna var lite tjockare.

– Vi har daglig kontakt, först när kriget bröt ut mera intensivt men nu hörs vi oftast på morgonen och på kvällen. De måste också fortsätta med sin verksamhet och sina liv. Men de vet aldrig var bomberna kommer att falla härnäst. När larmen tjuter går de till skyddsrummen men det är tungt att sitta där i timtal.

 

Mer hjälp behövs

Olena säger att det är svårt att fortsätta vardagen här när hon vet vad som pågår, men att insamlingen gör att hon kan bidra och hjälpa.

– Det börjar bli väldigt ont om mat i centrala Ukraina eftersom flyktingströmmar från öst och syd kommer dit. De klarar sig inte utan humanitär hjälp. Ukraina har en befolkning på 40 miljoner, hjälpbehovet är enormt. Även om kriget skulle ta slut idag så är allt förstört och det kommer att ta mycket länge innan det är uppbyggt igen.

– Jag ber er att inte glömma bort dem, det behövs mat och mediciner, lite blir mycket om många donerar, säger en mycket berörd Olena.

 

Insamling vid Seniorpunkten

I Korsholm fick Mary Andrén-Pada höra talas om insamlingen i Vörå och erbjöd sig att ordna en insamling även här.

– Vi hade endast tre dagar på oss så det blev hastiga ryck med att marknadsföra insamlingen på sociala media i några grupper och på min egen Facebook-sida. Inlägget delades flitigt och säkert närmare hundra människor kom till Seniorpunkten den kväll vi tog emot varorna där, berättar Mary.

– En dryg vecka senare var det igen dags för nästa insamling inför den andra bussresan som hämtade människor på flykt. Då använde vi oss av ett annat koncept, man fick inhandla varor med rabatt under några dagar vid några affärer och sen tog jag också kontakt med några företagare i Smedsby och frågade om de ville vara med och bidra. Alla ville gärna dra sitt strå till stacken. Piffi, Holms, Ostajan Onni, Korsholms Apotek, Wellmedic, NyDent, Riitan Herkku, Hotel Vallonia, Astor och Red & Green har alla bidragit på olika sätt och det är vi så tacksamma för. Icke att förglömma alla andra som deltagit.

Olena riktar ett stort tack till alla som donerat och fortsätter att hjälpa till. Hon säger att de finns på Vänskapscafét på Vöråvägen 2 åtminstone en månad till och välkomnar alla som vill att besöka dem, lämna donationer eller prata med flyktingarna – det gör dem gott att få knyta sociala kontakter redan från början.

– Många av de som kommit från Ukraina vill också hjälpa till även om de förlorat allt så är de här och packar för de har sett vilken nytta insamlingen gör.

 

Vill du hjälpa till? I Korsholm kan man kontakta Mary Andren-Pada på tfn 045 2615 266 eller lämna förnödenheter kan hämtas till Annette Hästbacka på Seniorpunkten, Smedsby, vardagar mellan klockan 9-15.

Bidrag tilll inköp av förnödenheter och bränslekostnader för transport till Ukraina: FI0840550012243362

Föreningen Folkhälsan i Oravais r.f Meddelande: Hjälp till Ukraina

Insamlingsnumret Keräysnumeronne on RA/2022/475.

 

DET SOM FRÄMST BEHÖVS TILL UKRAINA ÄR:

– brandfiltar, vattenflaskor, tryckförband

 – matvaror som kan lagras, är enkla att tillreda eller som kan ätas som sådana: knäckebröd, skorpor, nötter, torkade frukter, russin, konserver, tonfisk

 – barnmat, mjölkpulver, gryn, energibars allt som kan ge energi, drycker, trip, juicer, vatten, salt

– hygienartiklar såsom servetter, blöjor, tvål, desinfektionsmedel/-servetter, schampo, bindor

 – mediciner: sårvård, hals -och värkmedicin, bandage.

 – skyddsvästar, knäskydd, värme detektorer

 – mörka ryggsäckar, ficklampor, pannlampor, batteri, power bank, liggunderlag och sovsäckar

 

Text: Jennifer Hägen

Foto: Jennifer Hägen samt privata

 

Artikeln publicerades ursprungligen i ByaNytt nr 4 /2022

Fler artiklar från ditt närområde