Pysselprofessorn Patricia

Pysselprofessorn Patricia

Patricia Moliis som för drygt 20 år sedan flyttade till Replot från El Salvador - gick från att aldrig varken stickat, virkat eller bakat en tårta i sitt hemland - till att bli en riktig pysseldrottning och hobbykonditor i Finland. Ibland är saker och ting inte så svårt som man inbillar sig. Man kan lära sig mycket bara man inte ger upp för lätt, säger hon.

Det är egentligen min systers fel att jag är här i Finland, skojar Patricia Moliis, när Bya­Nytt träffar henne en fin förmiddag på sommarstugan i Replot.

Både hon och hennes syster Yanci träffade sina finländska män i El Salvador.

– Min syster blev kär i sin man på jobbet och han i sin tur var rumskompis med min man som då var i San Salvador för att installera Wärtsilämotorer, förklarar hon.

I dag är hon och hennes man Leif Moliis gifta och har tre döttrar tillsammans. Patricia uppskattar högt friheten och tryggheten i Finland och har inga planer på att flytta tillbaka till Centralamerika och betonar särskilt det faktum att framtidsutsikter kan se väldigt olika ut beroende på var barn växer upp.

– Det är klart man vill åka och att hälsa på släkten. Vi reser gärna dit som turister men jag vill inte bosätta mig där. Friheten och de utbildningsmöjligheter som mina döttrar har här är viktigare, säger hon.

Från bakamatör till baknörd

Enligt Patricia själv var hon inte den husliga typen innan hon flyttade till Finland. Det hela började med att hennes finländska svärmor frågade hurudan tårta Patricia ska baka till hennes mans födelsedag, berättar hon. Frågan i sig gjorde Patricia alldeles förvirrad, för i hennes hemland är det inte kutym att man bakar sin egen födelsedagstårta.

– Vi köper för det mesta våra tårtor. Så jag blev lite paff och trodde först att min svärmor menade att jag ska komma med henne till konditoriet och välja ut en tårta, säger Patricia och skrattar.

Hon insåg dock senare varför finländare bakar sina egna tårtor. De är verkligen dyra att köpa här konstaterar hon.

Den första rulltårtan hon bakade blev stenhård och gick inte att äta enligt henne själv. Men hon gav inte upp - och till slut blev bakningen till och med en kär hobby. Numera smyckar hon dessutom sina tårtor till perfektion.

– Jag började tycka jättemycket om att baka, och inte bara tårtor utan allt möjligt. Min mamma i San Salvador tror inte ens att det är jag som gjort tårtorna, säger hon och skrattar.

 

En riktig pysselentusiast

Patricia säger att hennes huvud alltid är proppfullt av idéer och att hon därför inte vill begränsa sitt skapande till att omfatta endast ett område.

– Jag gillar att skapa saker av olika material för har så många, alldeles för många idéer som bollar av och an i mitt huvud. För sådan är jag – har liksom alltid varit väldigt aktiv i hela mitt liv.

Hon säger att hon kunde sy och brodera lite sedan tidigare men att till exempel sticka, det var något alldeles nytt.

– Så när de frågade mig om jag kunde sticka var min respons nej, det kan jag inte men jag kan försöka lära mig.

För enligt Patricia kan man lära sig att baka, sy, brodera, virka, sticka och så vidare, bara man försöker och inte ger upp för lätt.

– Jag tycker åtminstone om att lära mig nya saker hela tiden och svärmor ville gärna visa mig hur man stickar. Jag hade aldrig stickat något innan jag kom hit. Det är ju över 20 grader varmt nästan året runt i San Salvador så vi använder sällan stickade sockor och tröjor, säger hon och ler.

Hon gick även ”all in” med både virkningen och stickandet – och i dag hänger bland annat ett flertal av hennes egna virkade gardiner i flera fönster hemma och på sommarstugan. En gardin är till och med är fyra meter lång.

– Min kompis säger att hon blir trött bara när hon ser på den. Men att sticka och virka passar mig utmärkt för jag kan inte bara sitta stilla och se på teve. Jag måste göra något med mina händer samtidigt.

Hon tillverkar även olika inredningsdetaljer som man kan pryda sitt hem med, och speciellt fascinerad är hon av origamitekniken.

– Jag älskar att vika origami. När jag jobbade på ”eftis” förut pysslade jag mycket med barnen. De kallade mig för pysselprofessorn, säger hon.

Patricia är aktiv på sociala medier där hon sprider pyssel- och bakglädje genom att dela med sig av alla sina olika kreationer, både fantastiska tårtor och andra pysselprojekt.

Patricia har många små pyssel-projekt på gång hela tiden. Det allra senaste är en filt som hon fingervirkar till sin man. Min man är jättelång så det kommer att ta en stund att virka den, skojar hon.