Familjen på trappan

More is more i Vias gamla skola

Tanken var att den gamla skolan skulle fungera som deras sommarstuga, långt borta från hemmet i Esbo. Ett virus och en pandemi kom emellan, och nu har familjen Sillanpää tillbringat hela våren och sommaren i Övermalax. Drömmen och tanken är att det så småningom ska bli deras permanenta hem.

Artikeln publicerades i KustNytt 7/2020.

Johanna och Teemu Sillanpää är båda två hemma från Vasa och har sin släkt och sina familjer där. Efter 20 år i huvudstadsregionen och även en period i utomlands, växte sig längtan till Österbotten allt starkare, och dottern Sebastiina, fyra år, har förstås sin beskärda del i det hela.

Huset utifrån

– Med ett eget ställe här har hon större möjlighet att få umgås med sina mor- och farföräldrar samt kusiner, förklarar paret.

Att deras sommarställe i hemtrakterna skulle utgöras av en gammal skola var egentligen inte heller någon slump. Det var en dröm som speciellt Teemu länge haft, och när hans systers man tipsade om det gamla skolhuset i Vias, blev det inte bara ett utan många besök dit.

– Först efter ett halvår i USA blev affären av och sedan tog en effektiv och snabb ytrenovering vid, berättar de.

De har valt att göra minsta möjliga ingrepp i huset, som är byggt 1897 men delvis renoverat på 90-talet.

– Vi har främst målat och tapetserat, och på utsidan är ännu inget gjort. Nästa sommar måste vi åtgärda taket, som blir en stor investering, konstaterar Teemu.

Under renoveringen för två år sedan pendlade han från familjens hus i Esbo medan Johanna med hjälp av sina föräldrar gjorde det mesta av det praktiska arbetet. I oktober 2018 kunde inflyttningsfesten hållas. Sedan dess har den gamla skolan främst fungerat som ”weekendhouse” för familjen – fram till i våras.

– Coronan och distansarbetet gjorde det möjligt för oss att bo här hela veckorna också, och vi trivs otroligt bra, berättar Johanna, som med sitt företag Loftis har sömnads- och beklädnadsstudio både i Helsingfors och i huset i Övermalax. Teemu i sin tur jobbar med IT.

Johanna

Paret uppskattar lugnet i Övermalax och spontana möten med de Övermalaxbor som en gång gått i skolan.

– Vi lyssnar väldigt gärna till historier härifrån och den tid som var, poängterar Teemu.

Totalt omfattar den gamla skolan åtta rum och tre kök, varav det ena ännu har sin originalinredning kvar och fungerar som familjens grovkök. Alla rum är i användning och är inredda med loppisfynd, antikviteter och egna, mer moderna saker i en salig men härlig blandning.

 

– More is more, skrattar Teemu, som älskar att gå på loppis och fynda allt mellan himmel och jord.

– Jag går mest på känsla när jag köper något, och mycket av inspirationen kommer från våra resor och vår tid i USA eller från andra resor.

 

Leopardvägg

Gamla skolplanscher och någon pulpet samsas med snickarbänken som Teemus farfar fick patent på, trasmattor delar rum med brungula ryamattor från 1970-talet och moderna, klarröda fåtöljer med metallstomme smälter förvånansvärt väl in med de gamla kakelugnarna från förra sekelskiftet, golvplankorna och de höga fönstren. På drinkvagnen samsas udda prydnadsföremål i guld och den svarta tapeten med leoparder på går ingen obemärkt förbi.

 

Trots blandningen av de olika stilarna finns ändå en röd tråd i det hela – och kanske är det just blandningen som är tråden.

 

Text och foto: Anna Sand

Fler artiklar från ditt närområde