en man som bläddrar i ett fotoalbum

Michael har en passion för gamla foton

Att bevara äldre bilder är en passion för honom. Men egentligen vill den Övermalaxbördige Sundombon Michael Borg inte kalla sig för bildsamlare. Han beskriver snarare sig själv som en person som hellre sparar än slänger gamla saker.

Olika 1900-talsdecennier är väl representerade då Michael Borg plockar fram och berättar om en drös bilder med skiftande motiv från Malaxbygden där han är uppvuxen.

I sin privata fotosamling har Michael en uppsjö äldre bilder som tidigare har varit i de egna föräldrarnas och mor- och farföräldrarnas samt Sundombördiga frun Maritas släkts ägo.

– Jag vill egentligen inte kalla för mig samlare, men jag gillar att spara bilder och andra utgåvor. Jag tycker helt enkelt om gamla foton och saker. Jag är dock inte den som samlar systematiskt och åker runt till loppisar eller så, betonar Michael.

Inspirerad av det digra bildmaterialet har Michael bland annat skapat två personliga släktböcker med fokus på både sin egen och fruns släkt- där han bilddokumenterar olika epoker med start från mor- och farföräldrarnas generation. Bilderna som Michael har tagit fram för beskådande under Kustnytt-intervjun skildrar – vid sidan av den egna familjen – allt från det lokala handelslivet och den kyrkliga världen till tekniska och servicemässiga förbättringar i Malax skärgård i början av 1980-talet.

– De allra äldsta bilderna i mina album är från Sundom och härstammar från slutet av 1800-talet. Jag har också ett antal gamla porträttbilder av personer som är okända för mig. Det är frustrerande att det numera är så svårt att lyckas identifiera de här personerna. Jag har digitaliserat de bilder som kan vara intressanta för andra ortsbor. Jag brukar ibland lägga ut bidrag på Facebook-sajten ”Malaxbygden förr och nu”, berättar Michael.

Gamla utgåvor av olika slag är alltså något som Michael gärna bevarar för omvärlden. Han gräver spontant fram några exempel: en söndagsskolebok från slutet av 1950-talet, en busstidtabell från 1960-talet och en uppsättning gamla julkort.

– Inte kan man ju kasta bort såna här dokument, säger han odramatiskt.

Fotografering och skapande av egna bilder är en långvarig hobby för Michael. Han har framför allt förevigat otaliga solnedgångar samt ett stort antal blommor och växter. Inte heller sociala miljöer och händelser är han främmande för att rikta objektivet mot.

– Jag har också varit engagerad i de lokala televisionsprojekten i Malax och Sundom från starten på 1980-talet. 1988 skaffade jag en egen videokamera och sedan dess har det blivit en hel del filmningar i närområdet, tillägger Michael.

En gammal butiksbyggnad
Elin och Elmer Borgs kolonialvaruaffär i Övermalax på 1950-talet (Privat foto/Michael Borg)
ett foto från sjuttiotalet däe man ser ett gäng män i tidstypiska kläder
Den första skärgårdstelefonen i Malax installerades vid Georg Erikssons fiskarstuga på Sillgrund 1981. I invigningen deltog bland annat trafikminister Pekka Tarjanne. (Privat foto/Michael Borg)
En ung man monterar en telefon 1975
Michael som montör vid automatiseringen av telefoncentralen i Malax 1975. (Privat foto/Michael Borg)
en brandbåt modell äldre.
Den första brandkårsbåten Flamman sjösatt i Åminne. Året var 1980. (Privat foto/Michael Borg)

 

Föräldrarna drev butik i Övermalax

Michael Borg är uppvuxen på Nymansbacken i Kråkbacken, Övermalax där föräldrarna Elmer och Elin Borg (född Wiik) drev en bybutik under många år.

– Föräldrarnas butiksverksamhet, som hörde till K-kedjan, pågick från 1949 till 1972. Tidigare hade även min morfar Viktor Wiik varit handelsman i samma område.

– Pappa Elmer, ursprungligen från byn Palo utanför Gamlakarleby, innehade intill hemmet en trädgårdsodling där han producerade grönsaker och blommor för partiförsäljning. Servicestrukturen på landsbygden var helt annorlunda på den tiden. På 1950- och 60-talen torde det ha funnits mellan 20 och 30 butiker i Malaxbygden, tillägger Michael.

Efter avklarad militärtjänstgöring började Michael arbeta som montör på post- och telegrafverket 1974.

– Det lokala kontoret var beläget i Yttermalax och till de centrala arbetsuppgifterna hörde att automatisera telefonsystemet, säger Michael som också berättar lite grand om installationerna av de första skärgårdstelefonerna i Malax skärgård i början av 1980-talet.

Sedermera flyttade Michael med familj från en parhusbostad i Malakta-området i Malax till Näset i Sundom 1985. Samtidigt fick han anställning på Sjöfartsverket.

– Numera är jag pensionerad och vi är bosatta i Maritas hemgård. Efter 36 år i Sundom känner jag mig som ”Sååndombo”. Men visst lever intresset för Övermalax och Malaxbygden kvar också, säger Michael.

 

Text: Joakim Snickars

Inte kan man ju kasta bort såna här tidsdokument

ett foto av soldater från 1940 talet
Soldater från Malax tillhörande andra bataljonen vid JR 61. Bilden togs i Borgå 1941. (Privat foto/Michael Borg)
Nyårsvaka anno 1920-tal
Nyårsvaka på Malax UF i tiderna. Årtalet är okänt. (Privat foto/Michael Borg)
Tre äldre damer i en trädgård.
Mikaels mormor Sofia Wiik (Pilkasch Fii) (till vänster) med väninnorna Ida Dahlskog (Jossas Ida), Maria Nyman (Nymans Mari) och Maria Fogde (Väänäris Mari). Bilden togs i slutet av 1960-talet. (Privat foto/Michael Borg)
en drös med barn framför en kyrka.
Här är alla söndagsskolor i Malax samlade en dag på kyrktrappan i Pörtom i slutet av 1950-talet. (Privat foto/Michael Borg)