olika former av grillat kött, korv och fisk

Gott med grillat!

Jens "Matkvadrat" Lindstedt bjuder på fyra favoritrecept. Kanske något att prova på nästa gång grillen åker fram?

Inom grillningen som koncept finns det ett par grundläggande saker och tekniker som kan vara bra att ha koll på. Indirekt grillning och direkt grillning är kanske dom två mest använda uttrycken. Indirekt grillning betyder att man tillreder maten vid sidan av värmekällan, vilket i praktiken betyder att man till exempel i en klotgrill har kol eller briketter på ungefär en tredjedel av grillen och att man placerar det man skall tillreda på andra sidan av gallret, så att glödbädden inte alstrar värme direkt mot köttstycket. Direkt grillning innebär att man placerar det man vill tillreda rakt ovanför värmekällan och därmed får en direkt värmestrålning mot råvaran.

Grillat hör sommaren till och det går som sagt att förkovra sig i tekniker och smaker hur mycket som helst, men kronan på verket är väl ändå tillbehören, så jag vill bjuda på några enkla, men mångsidiga och goda recept att förgylla grillkvällen med, varsågoda! 

 

Äppeltzatziki med koriander, för 4 personer

 

1 grönt, syrligt äpple, till exempel Granny smith

Gurka, en 10 cm:s bit

1–2 vitlöksklyftor

2 msk hackad färsk koriander

2 dl matlagningsyoghurt 10 %

3 tsk olivolja

Salt

Peppar

 

Riv äpplet och gurkan grovt, sätt i metallsil och kläm ur vätska. Finhacka eller pressa vitlöksklyftan.

Blanda äpple, gurka, vitlök, koriander och yoghurt. Rör ner olivoljan och smaka av med salt och peppar. Låt gärna stå och dra några timmar innan den skall serveras.

 

 

Dragonaioli, för 4 personer

Ta två favoriter och slå ihop dem. Här är det den kännspaka dragonen, kryddan som används i bearnaisesås och en traditionell aioli som jag slagit ihop till en riktigt bra och mångsidig sås till grillat.

 

2 äggulor

1 klyfta vitlök

½ tsk vitvinsvinäger

3 dl neutral matolja

1 msk dijonsenap

1 knippe färsk dragon

1 tsk torkad dragon

Salt

vitpeppar

 

 

Mixa äggulor med senap, vitlök och vinäger till en slät massa. Tillsätt sedan matoljan i en tunn stråle under omrörning, så att en fast emulsion bildas. Finhacka dragon, blanda ner i emulsionen tillsammans med den torkade dragonen. Smaka av med salt och peppar. Förvaras kallt, blir kraftigare i smaken om den görs i god tid före den skall ätas.

 

Allroundmarinad till kött och fågel. 

Marinaden har soja som bas och ger en frisk, lite söt asiatisk touch på det som skall grillas. Marinaden räcker till ca 500–600 g kött.

 

1 solo vitlök (3–4 klyftor vanlig vitlök)

50 g soja

50 g citronolja

50 g honung

½ tsk salt

 

Riv eller finhacka vitlöken. Blanda alla ingredienser i en skål. Marinera kött som skall grillas ett par timmar innan, i en plastpåse eller på en tallrik som täcks med plastfolie.

 

 

Rostad nypotatis, 4 portioner

 

800 g tvättad nypotatis

2 tsk torkad rosmarin

3 msk olivolja

Flingsalt

Skalet av 1 citron

 

Sätt ugnen på 200 grader. Sätt nypotatisarna i en ugnsfast form. Ringla över olivoljan och strö över torkad rosmarin och rikligt med flingsalt.

Rosta i ugnen cirka 30 minuter, potatisarna skall ha mjuknat, fått ordentligt med färg och bli lite rynkiga. Låt svalna något och riv över citronskalet.

Servera till kött, fisk eller fågel.

Kan kylas och användas som bas till exempel i potatissallad.

 

Text och foton: Jens Lindstedt

Fler artiklar från ditt närområde