en kvinna håller i ett kakfat

Glutenfria godsaker - inget bekymmer!

Det doftar nybakat när jag kliver in i Nina och Robin Björklunds lägenhet i Köpings, och mycket riktigt tar Nina samtidigt ut en plåt med nygräddade frallor ur ugnen. I den här familjen äter man gärna bröd, trots att Robin är glutenintolerant och även dottern Selina verkar reagera på de inhemska sädesslagen.

 

Allergierna i familjenhar gett upphov till Nina Björklunds relativt nya hobby. Nina, som är hemma från Kvevlax, berättar att hon tidigare inte hade något stort intresse varken för bakning eller matlagning.

– Tvärtom, skrattar hon. På min möhippa var en av programpunkterna att jag skulle lista alla ingredienser i en vanlig ”bulladeg” – något som mina vänner visste att jag förmodligen inte skulle klara av.

Det har gått några år sedan dess och nu har Nina varit föräldraledig i nio månader med första barnet Selina. Det är fortfarande Robin som står för en stor del av matlagningen i familjen, jägare och fiskare som han är. Men under senaste åren har Ninas intresse för bakning vuxit och allt började med det faktum att hembakt glutenfritt bröd är betydligt billigare – och godare – än köpt.

– Robin reagerar på gluten och Selina verkar reagera på de inhemska sädesslagen. De har inte konstaterad celiaki, men får båda hudutslag. Robin har tidigare varit mångallergiker och en stor del av allergierna har vuxit bort – men inte den för gluten, berättar Nina, som snart ska fylla 30 och arbetar som jurist på Vasa hovrätt när hon inte är föräldraledig.

– Vi gillar bröd båda två och äter mycket av det. Men att köpa glutenfritt blir snabbt dyrt, och efter att ha bakat glutenfritt matbröd tillsammans med Robins mormor en gång, vaknade mitt intresse för det.

Bröd hör till basfödan hos Björklunds.
Bröd hör till basfödan hos Björklunds.

Alltid hembakt i frysen

Hon har provat sig fram, läst på och experimenterat med olika glutenfria mjölblandningar och rena mjölsorter som finns i glutenfri form: Havremjöl, bovete, rismjöl, potatismjöl, mandelmjöl, kokosmjöl och så vidare. Numera bakar hon glutenfritt varje vecka, både salt och sött. Allt från matbröd till kaffebröd, småbröd och tårtor.

– Vi har både släkt och vänner som också behöver glutenfritt, så när det är kalas här bjuds det oftast bara på glutenfria bakverk. Jag bakar något varje vecka och ser till att det alltid finns bröd i frysen, sedan varierar det vad jag bakar och hur ofta – det kan vara allt från en till fem gånger i veckan, fortsätter Nina.

 

Konsistensen största utmaningen

Utmaningen med att baka glutenfritt är konsistensen.

– Degen är mer svårarbetad och ofta blir själva resultatet mer kompakt än då man får använda vanligt vetemjöl eller andra mjöl som innehåller gluten. I många fall kan man ändå använda sig av vanliga recept och helt enkelt bara byta ut mjölet – och eventuellt minska på mängden lite – men inte alltid, förklarar Nina.

Hon jäser bara degen en gång, till skillnad från med vanligt bröd.

– Det är ett tips jag läst någonstans.

Allt hon bakar är ändå inte glutenfritt. Eftersom hon själv kan äta vanligt bröd föredrar hon också att göra det, för att inte utveckla någon eventuell överkänslighet.

– Oftast bakar jag både och, tillägger hon.

Nina jäser bara degen en gång, till skillnad från med vanligt bröd.

Rosten räddar gårdagens

Precis som vanligt bröd blir även glutenfritt bröd lite tråkigt dagen efter, men det här råder man enkelt bot på genom att rosta eller mikra brödet en stund.

– Hos oss står brödrosten alltid framme, ler Nina.

Då det gäller söta bakverk finns det idag mycket att välja på som redan ”av sig självt” är glutenfritt.

– Man är inte alls så begränsad som många kanske tror. Till en cheesecake är det bara att köpa färdiga, glutenfria digestivekex och i många chokladkakor och kladdkakor ingår inte ens vetemjöl, utan endast kakao och till exempel potatismjöl. Svårast att lyckas med när man ska baka glutenfritt är egentligen en helt vanlig bulldeg, som till kanelbullar, menar Nina.

man som håller upp en fisk
Paret plockar mycket svamp och bär, och Robin jagar och fiskar.

Tar vara på skogens skörd

Inspirationen till bakverken hittar hon ofta från Instagram, där Camilla Hamid är en av favoriterna, men också i olika tidningar.

– Egentligen är det inte så krångligt att baka glutenfritt – många gör det svårare än det är, tror hon.

Till favoriterna på familjens festbord hör bland annat Marianne-kex, långpannekakor med olika bär och svamppaj.

– Vi både bakar och lagar mat utifrån vad vi har i frysen. Vi plockar mycket svamp och bär, och eftersom Robin jagar och fiskar äter vi ganska sällan vegetariskt. Vardagsmaten består ofta av storkok.

– I helgen tinade vi till exempel upp vinterns gäddfiléer och gjorde en stor mängd gäddfärsbiffar som vi frös in igen. På helgerna blir det sedan lite finare mat i form av någon fin köttbit, tillägger Nina.

 

Hemlagad barnmat

Nina lagar själv all barnmat och just då det gäller matlagning påverkar inte glutenintoleransen så mycket.

– Idag finns det många olika typer av pasta som är glutenfri, och såserna reder man enkelt med maizena. Det är inget problem att laga mat glutenfritt.

En viss skillnad har de märkt på huruvida barnmaten är ekologisk eller inte.

– Vi köper fruktpuréer ibland åt Selina och där har vi noterat att de ekologiska fungerar bättre. Förmodligen är det något bekämpningsmedel i de vanliga som hon reagerar på. Hon tål inte heller rybs eller raps, som ingår i så gott som alla färdiga barnmatspuréer – därför lagar jag allt själv. Då vet vi också vad hon får i sig.

 

Gemensamt intresse

Nina sticker inte under stol med att mycket har förändrats sedan hon träffade Robin, som hon beskriver som en riktig ”skogsmulle”.

– Skogen, svamp- och bärplockningen och att ta vara på allt har blivit ett gemensamt intresse nu. Vi vistas ofta ute på vår sommarstuga i Södra Vallgrund, och under vår och höst blir det en del fiske. Under vintern har Robin ut näten under isen, men däremot blir det mindre sommarfiske.

Till jularna brukar de tillsammans fixa julgåvor i form av ”julkassar” med olika bakverk, i stället för att köpa färdiga julklappar.

– All vår bakning och matlagning är på hobbynivå, avslutar Nina med att poängtera

 

 

Text och foto: Anna Sand

Artikeln publicerades ursprungligen i KustNytt nummer 4/2022