Fröbiblioteket i Korsholm

Fröbiblioteket i Korsholm

Upptäck nya spännande växter - låna frön från biblioteket

Tina Back, bibliotekarie på Korsholms huvudbibliotek, bläddrar i frömappen som innehåller fakta och information om de olika växterna som man för tillfället kan låna frön till.
– För tillfället finns här ungefär 85 sorter, om något tar slut plockar jag bort det ur mappen.
Frömappen
På infobladet kan man också hitta bakgrundshistorier, till exempel om den hittats på någon övergiven tomt eller hämtats hem från en resa, eller andra råd kring växten. Här tips på vad man kan använda körvel till.
Närbild på infoblad
Fröbiblioteket startades av Ulrica Taylor, eldsjäl på Omställning Österbotten och det har funnits i cirka tre år. Korsholms huvudbibliotek fungerar som hem åt fröbiblioteket men det bygger på frivilliga krafter. Fröbiblioteket fick sin började som en insamlingskväll där trädgårdsintresserade lade grunden med fröna de samlat ihop. Fröna paketeras i små hemlagade påsar.
Fröpåsar
När man valt vilka frön man vill ha så hämtar personalen fröpåsarna åt dig. Man skriver in sitt lånekortsnummer samt hur många fröpåsar man tagit. Om du lyckas med odlingen får man gärna ta vara på fröna och lämna in dem igen. Men Tina betonar att det är frivilligt och inget måste.
 
Tina avslutar med att tipsa om att det finns massor av olika trädgårds- och växtlitteratur för den intresserade.
– Fråga om du undrar över något av personalen, vi hjälper gärna till!

 

Text och foto: Jennifer Hägen