Duka med naturen!
Äntligen får vi börja bjuda hem folk på middag igen! Sommaren är ofta en tid av sammankomster, planerade eller spontana. Att skänka dukningen lite extra omtanke gör maten ännu godare, här får du några tips på hur du kan piffa upp dukningen med naturens skatter.
Ofta är de gånger jag hittar en kvist eller en sten i ett dike, längs en stig eller något som flutit iland längs stranden som jag bara måste ta med mig hem. Nästa lika ofta har dessa fynd hamnat på middagsbordet som dekoration. Att duka till en festmåltid behöver inte betyda kristallglas, silverbestick och dyra dekorationer. Överraska i stället med något oväntat, som att strö ut sand mitt på bordet och placera stenar och snäckor i sanden. Det skapar en kontrast och väcker till diskussion.
I naturen finns ett stort skafferi som ger många roliga, intressanta och fina alternativ till kreativa dukningar. Det är dessutom både billigt, naturvänligt och hållbart. Det annorlunda i dukningen ger upphov till samtalsämnen, till exempel trädroten som hittades längs stranden på en ö i Kvarken, stenen som ser ut som ett hjärta eller brädan av ladan som jag rev en regnig vinterdag. Många gånger finns det en historia att berätta.
Årstiderna bjuder på olika möjligheter att dekorera. Vintertid är tillgången mer begränsad men grankvistar, enris, blåbärs- och lingonris är populära dekorationsmaterial vid jul- och nyårsmiddagen. I kombination med ljus, röda äpplen och pärlgirlanger av guld eller silver får du en fin dukning.
Sommaren och hösten bjuder på det största utbudet. Ängsblommor, kvistar, knoppar, bär och frukter. Nu finns det verkligen att välja på, både ur den egna trädgården eller ur skogen. Det sägs att vi äter med ögonen och därför är också dekoreringen viktig. Ett roligt tips är att dekorera med något ätbart som till exempel vinbärsklasar, lingon, tranbär eller körsbär direkt på bordet. Eller varför inte en liten vas med persilja, dill eller annan ört som gästerna själva kan klippa åt sig till middagen.
Håll låg profil på dukningen. Undvik höga vaser med blommor, stora ljuskandelabrar och kvistar som skymmer sikten bland middagsgästerna och som blir ett hinder i samtalen. Dekorera istället med liggande kvistar, blommor eller små vaser. Alternativen är många även på låg nivå.
Fundera inte så mycket hur det borde se ut, gör det som känns rätt för dig. Testa dig fram, den första idén är kanske inte är den bästa. Genom att blanda stort och smått, runt och kantigt kan du skapa häftiga kontraster. Bestick och glas måste inte placeras enligt dukningens vett och etikett varje gång. Vill du linda in besticken i lönnlöv och använda lövet som bordsplaceringkort så kör på det. Gör dukningen till din!
Text och foton: Caroline Lund