Olika tårtor till påsken

BAKA GOTT TILL PÅSK

Med endast en vecka kvar till påsken bjuder vi på tre söta kakrecept.

Vi hoppas på riktigt fint väder under påskhelgen och att man kan njuta av kaffe och nybakt kaka på en solig terras. Dekorera gärna kakorna med påskägg och påskgodis för rätt stämning – barnen kommer i alla fall uppskatta dekorationerna extra mycket!

Cheeskake

Cheesecake

Trött på gräddtårta? Prova denna cheesecake med smak av citron. Toppa med marsipankycklingar och chokladägg för extra påsk-känsla.
 
Ingredienser till 12 bitar
Botten:
150 g digestivekex
50 g rumstempererat smör
 
Fyllning:
200 g mandelmassa
400 g naturell färskost
2 dl lemon curd
4 ägg
finrivet skal av 1 citron
1/2 dl färskpressad citronsaft
1/2 dl vetemjöl
1 dl gräddfil
 
Till garnering:
florsocker
valfritt påskgodis i form av t.ex. godisägg
marsipankycklingar

 

Gör så här:
  • Värm ugnen till 175°C
  • Krossa digestivekexen. Tillsätt det rumstempererade smöret och rör om till en grynig massa. Tryck ut blandningen i en springform med löstagbar kant (22–23 cm i diameter). Ställ i kylen medan du förbereder fyllningen.
  • Riv mandelmassan. Blanda ihop färskost, mandelmassa och lemon curd med elvisp till en jämn smet. Tillsätt sedan äggen ett i taget under omrörning. Tvätta citronen och riv det yttersta skalet av citronen och pressa ur citronsaften.
  • Blanda ner mjöl, gräddfil, citronskal och citronsaft i färskostsmeten.
  • Häll fyllningen i formen och grädda mitt i ugnen ca 45 minuter. Stäng av ugnen och låt kakan stå kvar en timme i ugnen innan du tar ut den.
  • Sikta florsocker över den avsvalnade kakan och toppa ned valfritt påskgodis.

 

Recept från ica.se

Paj

Påskpaj

Detta gamla och välbeprövade recept passar perfekt för den som älskar kombinationen choklad och kokos.  Fyllningen innehåller kokosflingor och garneringen består av smält choklad. Garnera även med till exempel dragéägg eller varför inte forma egna kycklingar av marsipan eller sockermassa. Endast fantasin sätter gränser!
 
Botten:
125 gram smör
2,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
1 äggula
 
Fyllning:
3 ägg
3 dl socker
150 gram smält smör
1,5 dl vetemjöl
3,75 dl kokosflingor
 
Garnering:
100 gram mörk blockchoklad
2 msk smör
Valfritt påskgodis
 
Gör så här:
  • Ställ in ugnen på 225⁰C.
  • Botten: Blanda bakpulver och vetemjöl och arbeta in smöret. Tillsätt äggulan och rör ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform med en diameter på 23 cm. Förgrädda pajskalet 8 minuter mitt i ugnen.
  • Fyllning: Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggen och sockret pösigt med elvisp. Tillsätt det smälta smöret, vetemjölet och kokosflingorna. Häll ner blandningen i pajskalet. Sänk värmen till 175⁰C och grädda pajen mitt i ugnen cirka 25 minuter. Låt svalna.
  • Garnering: Se till att pajen har svalnat ordentligt innan du breder på chokladen. Smält chokladen över vattenbad och blanda ner smöret. Rör om och bred sedan chokladen över pajen och garnera med påskgodis.

 

Receptet härstammar från en gammal Allas tidning

Marängtårta

Marängtårta med passionscurd

En läcker tårta som går snabbt att laga om man använder färdiga marängbottnar. Fyll med vispad grädde och hemlagad passionscurd och toppa med mango. En perfekt tårta att lyxa till det med i påsk!
Ingredienser till 8 bitar
3 färdiga marängbottnar
3 dl vispgrädde
 
Passionscurd:
2 msk finrivet citronskal
1 dl färskpressad citronjuice
1 dl urgröpta passionsfruktskärnor
2 ägg
1 äggula
1 dl strösocker
50 g rumsvarmt osaltat smör
 
Till garnering:
ca 125 g tärnad mango
färsk mynta
 
Gör så här:
  • Börja med passionscurden:
  • Blanda citronskalet, -juicen, passionsfrukten, äggen, äggulan och sockret i en kastrull. Låt röran sjuda under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från plattan, tillsätt smöret och rör om tills det har smält. Låt curden svalna helt.
  • Vispa grädden.
  • Montera tårtan genom att varva curden och grädden på marängbottnarna.
  • Garnera tårtan med tärnad mango och färsk mynta enligt tycke och smak.

 

Recept från ica.se

 

Bildcollage av: Julia Isaksson