Åsa Båsk

Åsa vill sprida inre välmående

Åsa Båsk i Solf är certifierad yogainstruktör och driver sedan hösten ett eget företag inom yoga. Hon lyfter fram yogan som ett sätt att förbättra både det fysiska och psykiska välmåendet genom olika rörelser som ger smidighet och styrka och genom avslappning och inre utveckling.

ÅSA BÅSK UPPTÄCKTE yogan genom en slump.

– Jag har dansat sedan jag var liten och tänkte ”klart att min dotter också vill dansa!”, så jag betalade en årsavgift vid Vasa dansskola Kipinä åt henne. Sist och slutligen tyckte hon inte alls om det och då fick jag istället utnyttja årsavgiften för något annat. Det fanns en kurs i ashtangayoga och jag bestämde mig för att prova, berättar hon.

Åsa märkte snabbt hur hon gjorde framsteg från vecka till vecka, hur kroppen blev starkare

och smidigare.

– Jag tyckte det var jättehäftigt! Ofta då man börjar med yoga ligger fokus på poserna, som kallas asana, och på de fysiska rörelserna. Andningen är också viktig och

den bidrar till att man slappnar av och varvar ner genom att aktivera det parasympatiska nervsystemet.

– Just tack vare andningen och avslappningen brukar många hitta

ett inre liv som man kanske inte alltid märker då man bara springer på i vardagen. Så var det också för mig. Efter ett år fortsatte jag med kundaliniyoga, där fokus ligger

ännu mer på det inre livet och på meditation, säger hon.

Det handlar om att hitta lugnet

Yoga som går på djupet

Då Åsa hade sysslat med yoga ett par år såg hon att yogaskolan Alma Charya skulle ordna en utbildning för yogalärare i Vasa.

– Det var en jättefin möjlighet.

Annars kanske man måste åka på en månadslång utbildning till Spanien eller något liknande och det passar ju inte så bra då man är småbarnsförälder. Utbildningen var väldigt givande och utvecklande. Jag hittade ett djup i yogan som jag vill ge vidare. Jag vill inte dra yogan bara som ett gympapass utan jag vill också hjälpa folk att hitta inre välmående, säger hon.

Namnet på hennes företag, Inner Wellness, betonar just den biten.

– Det handlar om att hitta lugnet, landa på yogamattan och bara vara, men också om att öva sig i självkärlek. Jag använder positiva affirmationer som kan väcka känslor och göra att man börjar arbeta med sig själv.

De positiva affirmationerna kan till exempel vara ”I år väljer jag lycka och välmående” eller ”Jag släpper taget om förra årets misstag och förlåter mig själv”.

– Ibland är det inte så lätt att ta till sig dem. Man kan reagera med ett ”varför känner inte jag så här?”, och då får man börja jobba med sitt inre. I yogan ska man tillåta sig att känna alla känslor som kan väckas. Det

är helande och läkande att låta känslorna få finnas, oavsett vilka de är, poängterar Åsa.

 

Passar för alla

Åsa ser för egen del yogan som en livsstil. Rörelserna på mattan fungerar som gymnastik, men genom att sätta sig in i den yogiska filosofin kan yogan påverka också det övriga livet.

– Man brukar tala om The Eight Limbs of Yoga, där det bland annat ingår etiska riktlinjer för hur man bemöter sig själv och andra, där man betonar icke-våld, ärlighet och att inte stjäla, varken materiella ting eller av andras tid eller energi.

Här finns också tillit, utveckling, måttlighet och renlighet med.

Renlighet handlar inte bara om det yttre utan också om att ge kroppen ren och nyttig mat. Positionerna, andningen och meditationerna är bara en bit av yogan vid sidan av etiken och den egna utvecklingen, förklarar hon.

Även om många uppskattar yoga finns det också en del som känner skepsis mot att ägna sig åt vad som kan upplevas som österländsk andlighet.

– Oavsett vilken religion eller livsåskådning man har tänker jag att yogans fokus på självkärlek, inre utveckling och att ta hand om sig själv kan vara något för alla.

Det finns också mycket i den yogiska filosofin som påminner om och är förenligt med kristendomen.

I meditationerna, eller om man använder mantran, kan man utgå från det man själv anser vara gudomligt och vända uppmärksamheten mot det, kommenterar Åsa.

Rent fysiskt passar yoga för alla. Det finns olika former av yoga, där vissa har större fokus på fysisk träning och andra på inre utveckling.

– En utgångspunkt i all yoga är att lyssna på kroppen och utgå från vad den klarar av just den dagen och därför kan man yoga också med skador eller vid hög ålder. Även för gravida finns det en skild yogaform.

 

Yogastudio på kommande

För många företagare har coronaårets samhällsnedstängningar kommit som en stor utmaning men för Åsas företag Inner Wellness har det istället gått bra.

– Jag började undervisa på Vasanyogacenter i september och i oktober stängde allt. Då började jag genast använda mötesverktyget Zoom och dra yogapass via datorn istället och det har fungerat väldigt bra.

Då Åsa igen kunde återgå till att dra yogapass på plats med en grupp var det en del kunder som föredrog att fortsätta med Zoompassen.

– En del trivs helt enkelt bättre med att yoga hemifrån. Det kan handla om att man tycker det är bekvämare, eller att man helst vill vara ensam om svåra känslor kommer upp till ytan, så för mig blev Zoom-passen en helt ny nisch.

På vändagen i februari börjar ett nytt skede för företaget. Åsa Båsk planerar nämligen att öppna en yogastudio i samma hus som restaurang Fredrikas i Solf.

– Den 14 februari planerar jag att ha öppet hus med korta prova på-pass av olika yogaformer dit alla är välkomna!

För Åsa är yogan en livsstil som formar hur hon tar hand om sig själv och bemöter andra.
För Åsa är yogan en livsstil som formar hur hon tar hand om sig själv och bemöter andra.