Turkost hav och vit sand i Zanzibar

Zanzibar – en underbar plats på jorden…

Nu när vi inte kan resa passar vi på att drömma oss tillbaka. Såhär skrev Lisbeth Bäck om sin resa till Zanzibar i KustNytt 1/2017

Jag har varit två veckor på Zanzibar, en ö utanför Tanzania i Afrika. Det var värmen, vilan, stämningen och den goda maten som gjorde veckorna på Zanzibar så angenäma. Det var också personalen och gästerna på hotellet, det var sällskapet och närheten till bybornas vanliga liv och så var det vattnet – det underbara turkosa vattnet och den vita sanden.

Bungalows sett från stranden
Al Hapa Bungalows består av fem bungalows, restaurang och bar. Ett mycket familjärt hotell beläget i fiskebyn Jambiani på Zanzibars östkust och ungefär sju meter från Indiska oceanen. Anders Linder från Hedemora i Sverige byggde hotellet år 2010–2011.

ZANZIBAR, PÅ SWAHILI kallad Unguja, är en ö i Indiska oceanen som tillhör Tanzania. Det är öarna Pemba och Zanzibar som utgör det delvis självstyrande området Zanzibar som har eget parlament, regering och president. Men så har det inte alltid varit. Tanganyika var tidigare namnet för Tanzania men i december 1963 blev Tanganyika och Zanzibar självständigt från Storbritannien och bildade då det nya namnet Tanzania tillsammans.

Världens kryddcentrum

Zanzibar har varit, och är fortfarande, ett handelscentrum. Området har ansetts vara världens kryddcentrum, har därför fått epitetet Kryddöarna och är ett av de få ställen där saff ran fortfarande odlas. Kryddornas ö får den ibland heta och i mitt bagage hem fanns färsk svartpeppar, saff ran, chili, vaniljstänger – direkt från kryddmarknaden i Stonetown.

Det som gjorde skillnad den här resan var dels det lilla livet på hotellet, den lilla stranden och avsaknaden av många turister. Och dels att vi befann oss ”mitt i byn” för det var omkring femtio meter från hotellet till byn. Anders, svensken som äger Al Hapa Bungalows, stöder den lokala ekonomin på många sätt. De fl esta inköpen görs lokalt i byn, personalen kommer från närområdet och när han märkte att byborna gärna hämtade vatten från hotellets brunn byggde han en egen åt dem. Man är vänliga mot varandra och byns invånare har förstått win-win situationen. Byn har utvecklats och de som bor där får arbetstillfällen från turistnäringen.

Så olika liv vi lever

I Jambiani bor både fattiga och rika, eller inte så många rika för de flyttar in till stan. Jämförelsevis ser de ut att ha det kärvt, men enligt vad jag förstod finns det också ett liv för de som inte har så mycket till inkomst. Det finns affärer för de som har pengar och affärer för de som inte har pengar. Och så finns det vatten i byn och barnen går i skola.

Det var mycket intressant att bekanta sig med invånarnas liv. Så olika liv vi lever. Jag vill gärna resa till Zanzibar igen.

FAKTA

  • Till Zanzibar hör öarna Zanzibar och Pemba
  • Folkmängd: ungefär en miljon på ön Zanzibar
  • Turismen är en viktig ekonomisk källa
  • Flyget från Nairobi till Stone Town mellanlandar i Kilimanjaro. Från flygplanet ser man berget bra vid klart väder.
  • Kryddsafari, snorkling, dykning, safari – det finns mycket program att välja bland för den som vill.
  • Man handlar med Tanzania shilling. USA-dollar kan också fungera här.
  • Prison Island med sina fängelseruiner är en ö utanför Stone Town. Hit skickades besvärliga slavar för att tuktas. På den här ön finns också gamla jättesköldpaddor.
  • Zanzibar har många ovanliga djur- och växtarter. Här finns den röda silkesapan Colobus, som bara finns på Zanzibar.
  • Sångaren Freddie Mercury från Queen föddes i Stone Town.
Fler artiklar från ditt närområde
Unfortunately, there is no related content yet. Stay tuned!