En kvinna och en man sitter i en husvagn, en leende pojke öppnar dörren

Vi tar hemmet med på resan!

Den är modern, känns lyxig och den är familjen Backholms andra hem – husvagnen. Det är lätt att bli förtjust när man stiger på. Den är deras alternativ till sommarstuga och deras sätt att resa och uppleva.

– Vill du se mitt rum, frågar Kevin entusiastiskt.

Miina och Charles Backholm i Kvevlax köpte sin första husvagn sommaren 2017.

Hade ni erfarenhet av caravanliv?

– Absolut inte, säger Charles.

– Det var en idé vi fick och båda tyckte att det skulle vara ett enklare sätt att ”ha villa”. För vi har också prövat på sommarstugeliv. Med husvagn har man i princip inget underhåll, ingen tomt att sköta och tiden till att städa känns väldigt överkomlig, tycker Miina.

De köpte en begagnad som var i gott skick. Deras första resmål var Kalajoki och senare samma sommar besökte de campingar både i Finland och i Sverige. Första sommaren körde de via Haparanda till Sverige. I februari året därpå besökte de resemässan i Helsingfors och där beslöt de köpa en ny husvagn. Och den som handlar nytt har valmöjligheter.

– Vi önskade en ganska stor husvagn. Med planlösning som denna, att det finns utrymme i mitten av vagnen om man säger så, alltså där man stiger in. En ny husvagn betyder fina ytor, modern teknik, fungerande alarmsystem, i princip inget servicebehov, garantier som gäller, bra säkerhet och fräscht på alla sätt.

Det blev husvagn i stället för husbil?

– Ja. En husvagn har ett förmånligare pris och vi värdesätter att kunna parkera vagnen vid en camping och köra runt enbart i bil. Vår bedömning är också att allriskförsäkringen för husvagn är prisvärd.

Charles sköter däckbyten, besiktning och sköter om att utföra fukttest av husvagnen varje år. Hittills har de kört cirka fyra tusen kilometer per längre semester och ungefär sju tusen kilometer på årsbas.

 

En fördel är att kunna backa

Den är av märket Hobby 650, årsmodell 2018, inrymmer kök, wc, TV och sittgrupp med soffor som också kan bäddas om till säng. Dubbelsäng mitt i vagnen och längst bak ett eget litet rum åt Kevin. Bra med förvaringsutrymme och tillräckligt stort kylskåp. Den är registrerad för sex personer, på insidan är den 6,5 meter lång och själva kombinationen med dragbil mäter 13,5 meter. Dragbilen är en Skoda Superb, som Miina annars kör med.

Uppvärmningen sker med gas eller el. Det finns luftvärmepump som både värmer och kyler, vattenbehållare, wc-behållare och luftkonditionering.

– Det finns också plats för cyklar på husvagnen men vi väljer att ha dem på dragbilens tak för att fördela jämvikt och inte överskrida vagnens bärförmåga, förklarar Charles.

– Vi har inget förtält utan har hittills klarat oss bra med markis, utemöbler och grill.

På frågan om vad som krävs för att köra husvagn säger Charles.

– BE-kombinationskörkort, det vill säga körkort för fordonskombinationer över 3500 kilogram. Och en fördel har du om du kan backa, ler han.

Han tillägger att kombinationen är ganska lång, inte på landsvägen men när man kör i städer eller ska backa ombord på en färja som han en gång var med om.

Uppskattar familjetiden

– Den stora fördelen, som vi ser det, är att ”hemmet är med”. Vi upplever mycket längs vägen, vi har frihet att stanna och starta igen lite enligt eget program. Det vilar en speciell frihet i caravanlivet.

– Vi behöver inte packa om utan de förnödenheter vi behöver har vi alltid i vagnen och när vi startar är det endast kläder och mat vi fyller på.

– Jag uppskattar familjetiden, säger Miina. Man är verkligen tillsammans när man reser med husvagn. Och man är mycket utomhus.

De har nytta av husvagnen året om. Till vintern byter Charles till vinterdäck och de brukar bland annat varar till Tuuris året runt camping.

Hemma och sommartid, om det är varmt, sover de gärna i husvagnen då det är svalare än i bostadshuset. Husvagnen fungerar även som gästrum.

en kvinna bäddaren säg inne i husvagnen
Det är svalt och skönt att sova i husvagnen. Den fungerar även som gästrum.

Storkyro är bra – och Sverige

Under sommarhalvåret har de varit ut ett par gånger per månad utöver en längre semesterresa om två, tre veckor. De reser gärna i Finland och är medlemmar i den nationella SFC-föreningen med egna campingar, temadagar, program, medlemsförmåner och en egen tidning. 

– Vi reser också gärna till Sverige. Vi tycker att Sverige tagit caravanlivet till en annan nivå än Finland och det är så otroligt fina ställen och fina campingsplatser. Höga Kusten är en av våra favoritplatser.

De berättar.

– Under våra längre semestrar har vi stannat ett par, tre nätter på samma campingplats, sen reser vi vidare. När vi kommer till en ny campingplats parkerar vi först och tar hänsyn till ”fyra meters regeln”, att det ska vara fyra meters avstånd mellan husvagnarna i brandsäkerhetens syfte. Vi ansluter oss till elstolpen, plockar ut möbler och sen brukar Kevin genast hitta kompisar att leka med och intressanta trampbilar eller studsmattor på området. Det brukar bli en del strandliv, dagsutflykter, vandringar och på vissa ställen är det verkligt familjevänligt med ordnade aktiviteter för barnen.

– Vi gör oftast vår egen mat. Grillar gärna. Det passar oss.

Här i närheten tipsar de om Storkyro camping, som är jättebra och välutrustad. Dit far de gärna.

en pojke spelar fotboll utanför husvagnen på en gräsmatta
Backholms campar gärna i Sverige men har också några favoritplatser i hemlandet. Kevin är nöjd varsomhelst bara det finns plats att sparka fotboll.

Instagramkonto som resedagbok

Vi sitter i husvagnen och pratar. Kevin kör runt med leksaksbilar och fäller in kommenterar i diskussionen. Med på resorna är också deras två hundar av mindre modell: Zacke och Domino.

– Zacke sover helst hos mig, säger Kevin.

– Jag hoppas att våra husvagnsresor kommer att bli trevliga minnen för Kevin sen när han blir stor. Det skulle kännas fint, säger Miina.

Som kuriosa i sammanhanget har de ett eget Instagramkonto vid namn ”familjenmedhusvagn”. Det fungerar som en resedagbok, ett fotoalbum och som tips och inspiration för följare.

Till vardags jobbar Miina på Kvevlax Sparbank och Charles, eller Challe som han mest kallas, har egen byggnadsfirma.

– Just nu tycker vi om det här. Ibland funderar vi hur det blir sen – om vi sen har husvagn, om vi reser runt eller har den på ställplats på semestern. Det återstår att se. Vi är faktiskt ännu rätt unga i caravansällskap, skrattar de.

Den här sommarens program är inte ännu spikat. Corona förändrade deras planer men visst, det blir att åka i väg på kortare turer åtminstone.

Tack till er för att ByaNytt fick hälsa på i husvagnen. Ha trevliga resor framöver!

 

Text och foto:

Lisbeth Bäck

 

Artikeln är tidigare publicerad i ByaNytt 6/2020

 

Fler artiklar från ditt närområde