Singapore

Spektakulära storstaden Singapore

Den sydostasiatiska mikrostaten Singapore är en typisk destination för en långhelg. För ett par år sen valde jag dock att spendera en hel vecka där för att upptäcka stället i lugn och ro. I princip är hela landet en enda stor stad, varför man även kan använda benämningen stadsstat. Befolkningsmängden motsvarar den i Finland, men med sina ynka cirka 720 kvadratkilometer är landet ett av världens mest tätbefolkade.

Från en malajisk fiskeby har Singapore utvecklats till en mycket fin multikulturell och välordnad önation. Trots sitt rykte att vara ett dyrt land är det fullt möjligt att vistas här på budget om man kan tänka sig ett billigare och enklare boende utanför de lyxigaste stadsdelarna, enklare matställen istället för fina restauranger och marknader istället för lyxshoppingcenter. Man kan förstås kombinera budget och lyx för att ta del av båda världar.

Jag valde att bo på ett hostell i färgstarka Little India istället för att ta in på ett dyrt lyxhotell. Little India är, som namnet antyder, en etnisk stadsdel som övervägande befolkats av invandrade indier. I dessa kvarter hittar man därför ännu idag många indiska restauranger, hinduistiska tempel, moskéer och andra indiska kulturyttringar. Det finns marknader med kläder och indiska smycken, tjusiga fönsterluckor i färgglada toner, fruktstånd och blomstergirlander som används till ceremonier. Som en försmak av Indien, fast antagligen inte lika kaotiskt.

När jag anlände till Singapore hade jag en bild av ett mycket städat och välordnat land med skyskrapor, modernitet och lyx. Ett land där man får böter om man spottar på gatan och tuggummi är förbjudet. Stereotypen gav snabbt vika när jag anlände till Little India med sina gatukatter, ett och annat hål i trottoarerna samt småskräp och tobaksfimpar i gatuhörnen. Det är alltså hit man ska åka om man vill komma bort en stund från det annars så prydliga och polerade Singapore.

 

Singapores kärna

I Singapores stadskärna hittar man de mest kända sevärdheterna. Merlionstatyn gestaltar ett mystiskt väsen som är till hälften fisk, till hälften lejon. Fisken står för stadens förflutna som fiskeby och lejonhuvudet kommer från namnet Singapore som betyder lejonstad på sanskrit. På andra sidan Marina Bay ser man den märkliga men ståtliga byggnaden Marina Bay Sands, som är ett hotell och casino tillika. Två landmärken som möter varandra.

Vid vattnet framför hotellet kan man om kvällarna sitta och njuta av SpectraLight&Water Show där man med hjälp av bland annat laser, vattenkaskader och musik skapar en mäktig och känslosam upplevelse som dessutom är gratis. Stadssilhuetten gör sig även mycket bra i nattbelysning.

Lyxshoppingcentret The Shoppes är en annan intressant upplevelse med sin konstgjorda kanal och gondoler. En annan orsak till att vilja söka sig till ett och annat shoppingcenter är att få svalka sig en stund i luftkonditioneringen. Med risk att förkyla sig då de verkligen brassar på med svala temperaturer, vilket är något av en chock för kroppen mot utomhusmiljön där det rörde sig runt 30 grader.

Gardens by the Bay – ingen vanlig park
Gardens by the Bay – ingen vanlig park

Gardens by the Bay – ingen vanlig park

Min personliga favoritplats kring stadskärnan är Gardens by the Bay, en 101 hektar stor park vars huvudattraktion består av Supertree Grove med sina futuristiska artificiella träd som är mellan 25 och 50 meter höga. Allra mäktigast är det att vara där kvällstid då träden lyser upp i vackra toner. Man kan också promenera uppe bland dessa trädtoppar längs OCBC Skyway.

I parken finns det även två stora växthus - Flower Dome med sin stora samling av orkidéer och andra blommor samt Cloud Forest med sina många våningar och ett 35 meter högt vattenfall. Denna park uppstod som en del av regeringens plan att höja livskvaliteten genom att tillföra mer växtlighet och grönområden i staden.

 

Stranddag på Sentosa Island

Sentosa Island utgör en bra heldagsutflykt med sina många konstgjorda stränder och olika temaparker samt ett av världens största akvarier. Jag satsade främst på att utforska stränderna och mest gillade jag den lilla artificiella miniatyrön Palawan som man når via en vacker hängbro. Det var mycket angenämt att avsluta stranddagen med en drink på Tanjong Beach Club. Jag rekommenderar ett stopp i World Sentosa-området för att bland annat botanisera bland sötsaker i den stora godisbutiken Candylicious.

Jag uppskattade också att se de olika etniska stadsdelarna. Förutom Little India som jag nämnt så besökte jag även den malaj-arabiska muslimska stadsdelen Kampong Glam. Atmosfären är spännande orientalisk med god mat och ganska prisvärd shopping. Men framför allt är stadsdelen värd ett besök för sin vackra moské Masjid Sultan som även icke-muslimer får besöka under vissa tidpunkter. Ett arkitektoniskt mästerverk för den som beundrar orientalisk stil och med den guldfärgade kupolen känns det som att hamna i en saga ur Tusen och en natt.

Som så många andra storstäder har även Singapore ett eget Chinatown. Här hittar man god kinesisk mat, intressanta tempel och marknader. Buddha ToothRelic Temple är extra sevärt och där påstås en av självaste Buddhas tänder finnas i förvar. Testa färskpressad sockerrör-citron-juice och anka med nudlar på exempelvis Maxwell Road Hawker Centre. Där delade jag bord med en äldre kinesisk dam som också var ensam, så vi hade en liten pratstund. En hawker är ett sorts center med många olika matstånd där man kan välja och vraka bland utbudet och sedan sätta sig vid ett av många bord och avnjuta sin måltid.

 

Resa på budget

Jag har redan nämnt att jag valde att bo på ett vandrarhem med delad sovsal istället för ett dyrt hotell inne i centrum. Det var förvånansvärt rent och fräscht jämfört med vad jag är van vid. Jag gjorde även en del andra val för att hålla ner kostnaderna på en budgetvänlig nivå. Även om taxi inte är överväldigande dyrt ur en finländares perspektiv så är det ändå betydligt mer ekonomiskt att välja tunnelbana eller buss. Oftast valde jag just buss för att samtidigt få se omgivningarna. Flygplatsen har också en shuttle-buss som är prisvärd.

Middagarna åt jag oftast i Little India i närheten av mitt hostell, där var priserna på en måltid även bäst. I lyxvaruhusen fönstershoppade jag enbart. Däremot gjorde jag flera fina fynd bland annat i Kampong Glam och på den stora marknaden på BugisStreet.

Visst är det ett dyrt land jämfört med de flesta andra asiatiska länder. Men summa summarum så går det absolut att spendera en vecka i Singapore utan att komma hem fattig som en kyrkråtta. Man behöver för den sakens skull inte heller snåla på allt, utan det finns utrymme att unna sig trevligheter om man sparar in på rätt saker.

Fler artiklar från ditt närområde