Fyra män går på en grusväg

Nytt industriområde i Vassor

Om du haft vägarna förbi ”Larven” i Vassor de senaste åren har du säkert noterat att det hänt saker i korsningen från ”Riksåttan” mot Vörå. Allt började 2018 med en befintlig verkstad, ett behov av parkeringsutrymme och sedan även kontorsutrymmen som sammansmälte till en vision av något betydligt mer – ett industriområde. Larven Work Park Ab grundades och nu växer visionen fram, en fastighet i taget.

Kenneth Hellman har drivit verkstad i en befintlig byggnad i korsningen i många år, och det första fröet till Larven Work Park, LWP, föddes då Tobias Hästbacka på Keskis Group kontaktade honom för att få hyra parkeringsyta för företagets lastbilar.

– Vi hade redan då funderat på att skapa något motsvarande i Vörå, men insåg att läget vid Larvvägens korsning var perfekt med en verkstad intill och direkt anslutning till ”Riksåttan”, inleder Andreas Renfält.

Olika idéer och upplägg diskuterades, och snart kom även Fredrik Norrlin med i bilden, eftersom hans bokföringsbyrå var i behov av större kontorsutrymmen. Larven Work Park Ab grundades, med totalt fem delägare – förutom Kenneth Hellman, Andreas Renfält och Fredrik Norrlin även Niclas Hautanen och Tobias Hästbacka.

 

Gemensamma mötes- och köksutrymmen

Ägaren av marken intill Kenneths verkstad var villig att sälja tre hektar till bolaget, som sedan snabbt skred till verket och byggde den första fastigheten på området – en kontorsfastighet på totalt 540 m2.

– För fastigheten bildades ett separat fastighetsbolag som sedan sålt och hyr ut kontorsutrymmen till olika företag – däribland oss själva förstås, förklarar Fredrik. Vi har gemensamma mötesutrymmen och sociala utrymmen, och alla som hyr eller äger kontor här drar på så vis nytta av dem och varandra också till viss del. Som enskild och egen företagare har man sällan råd med motsvarande utrymmen och tjänster som vi använder. Att köpa in sig här blir betydligt billigare än att bygga själv, fortsätter han.

– Den sociala biten ska inte heller underskattas – den är nog så viktig, tillägger Tobias.

Fyra män i ett nybyggt kök
Fyra av de fem delägarna i bolaget, från vänster Tobias Hästbacka, Andreas Renfält, Fredrik Norrlin och Kenneth Hellman. Niclas Hautanen är den femte delägaren.

Detaljplanering pågår

Som bäst pågår den kommunala detaljplaneringen av området, som numera uppgår till 6,5 hektar efter att man köpt upp ytterligare 3,5 hektar mark.

– En detaljplan är viktig ur flera aspekter – dels innebär den att vi får fler och större byggrätter, dels förenklas bygget av anslutningar och vägar på området, konstaterar de fyra företagarna som är på plats.

– Detaljplaneringen är nödvändig för att vi ska kunna utnyttja områdets potential maximalt och samarbetet vi har med Korsholms kommun har fungerat mycket bra, tillägger de.

Områdets andra fastighet är nu under uppförande och ska stå klar till årsskiftet. Det handlar om en hall med åtta separata utrymmen, alla sålda innan grävskopan sattes i marken.

– Där flyttar lokala företag inom bygg-och transportbranschen, el-, VVS-montörer samt dylika in lagom till nyår, berättar Andreas.

 

Stor efterfrågan

Efterfrågan på utrymmen var de facto så stor att man fått upprätta en preliminär reservering inför nästa hallbygge, som kan komma att bli dubbelt så stort. Planen är att det ska börjas under hösten. Ytterligare en kontorsfastighet finns inplanerad och förhoppningar finns också om att man ska kunna locka hit något större företag med en större mängd arbetsplatser. Totalt kommer LWP att rymma åtta till tio byggnader, beroende på hur detaljplanen fastställs.

– Syftet är att fylla hela området, och läget är perfekt – även om det vid första anblicken ser ut att ligga mitt ute i ”ingenstans”. Anslutningen till ”Riksåttan” är bättre än vid andra industriområden i kommunen, och dessutom är synligheten bättre, menar Kenneth.

Drönarbild av industriområdet
Området där Larven Work Park byggs upp ligger i korsningen mellan ”Riksåttan” och Larvvägen mot Vörå och är 6,5 hektar stort.

Fler företag – fler synergieffekter

Genom att samla många företag på samma ställe skapas olika typer av synergieffekter.

– Vi har ett lunchställe vid Vassorfjärden riktigt nära och området ligger mitt emellan Vasa stad och Vörå kommun.

Gruppen hoppas att en snöbollseffekt ska uppstå vartefter fler fastigheter byggs och fler företag flyttar hit.

– Vår nisch är att vi kan erbjuda samma företag både kontorsutrymmen och produktionsutrymmen på samma plats, till väldigt överkomliga priser.

Själva byggnadsarbetena sköts genom olika köptjänster, men det är trots det många trådar att hålla i. Hittills har det ändå fungerat bra.

– Den största utmaningen är tidsbristen, konstaterar Andreas.

– Men vi kommer otroligt bra överens och alla har olika styrkor. Det är alltid någon som tar tag i det som ska göras, och samtidigt har vi roligt, anser Tobias.

Någon brådska har de inte med projektet, lagom takt är en fastighet i året, anser Kenneth.

– På sikt hoppas vi förstås på att batterifabrikerna i Gigavasa ska bli verklighet, och därmed även den nya, planerade dragningen av ”Riksåttan”, tillägger han.

 

Representativt med miljötänk

Alla är även överens om att området och fastigheterna ska vara representativa och inget lämnas därför åt slumpen vare sig inom- eller utomhus. Vägarna ska asfalteras, gårdsområdena förses med gräsmatta och slänterna med kross från det stenmaterial som grävs upp på området. Det vilar ett grönt tankesätt över hela projektet, som också har en egen material- och återvinningsterminal. Den ska i sin tur skötas av bolaget Nordic Green Recycling, som bildats för ändamålet.

– Upplägget vi har här är kanske inte helt vanligt i Korsholm, och många förbipasserande vet ännu inte vad det är vi bygger upp. De flesta som kommer hit på besök första gången blir positivt överraskade, avrundar Fredrik.

 

Text: Anna Sand

Foto: Anna Sand samt Andreas Renfält

 

Artikeln är ursprungligen publicerad i ByaNytt nr 7/2022

Fler artiklar från ditt närområde
Unfortunately, there is no related content yet. Stay tuned!