Läs mera må bättre!
Sugen på att dyka in i en annan värld och fly verkligheten för en stund? En god bok är alltid en bra idé.
Huskvarna-sviten
Tycker man om feel good böcker och historiska berättelser kan jag varmt rekommendera serien Huskvarna-sviten som i nuläget består av fem böcker skrivna av Ewa Klingberg. Böckerna växlar mellan nutid och senare delen av 1800-talet och livsöden mellan nutid och dåtid flätas samman. Personer från de tidigare böckerna dyker även upp i de senare böckerna därför kan det vara en god idé att börja med den första boken i serien.
Den första boken heter Manglade dukar och vikta servetter. Den handlar om Felicia som plötsligt börjar äga en fastighet med hyresgäster. Hon får även en egen lägenhet i bostaden och behöver hjälp att inreda den. Inredningshjälpen kommer från antikhandlaren Jonathan som hjälper henne att fylla lägenheten med gamla möbler. En av dessa äldre möbler leder tillbaka till spår av en kvinna med namn Fanny som arbetade som piga i ett rikt hem på 1850-talet. Felicias och Fannys historier vävs samman.
Bok nummer två i serien är Lånat silver och krossat glas. Den handlar om Jeanette som har planerat att ta ut skilsmässa från sin man. Skilsmässan hinner dock inte gå igenom innan mannen dör. Hon får en besvärlig svärmor på halsen och börjar rensa uppe på vinden. På vinden hittar hon något som gör att hon börjar nysta i ett livsöde från 1800-talet.
Bok nummer tre i serien heter Vaxade juveler och brända hjärtan. Boken handlar om Marika som tidigare arbetat ute i världen men nu dragit sig tillbaka till de småländska skogarna. Hennes livsöde flätas samman med en flicka från 1800-talet som gör vad hon kan för att rädda sin familj från fattighuset.
Nummer fyra i serien är Sprucket läder och svikna löften. Boken handlar om Lollo som driver en nagelsalong i Huskvarna. Hon är en nostalgitokig person och drömmer i hemlighet om en rosa bil som hon sett på en utställning. Lollo träffar en man som heter Lars och de kämpar för att få förhållandet att fungera. Hennes öde flätas samman med en kvinna i förra sekelskiftet.
Den femte boken heter Falska toner och söta vinbär. Här får vi stifta bekantskap med Therese som ansökt om tjänstledigt för att skriva en bok om Sveriges historia. Hon blir dock distraherad av den mystiska biodlaren i trakten. För knappt 150 år sedan bodde Agnes på samma plats. Agnes far arbetade med vintillverkning av vinbär. Agnes själv börjar arbeta på en närbelägen vingård för att samla på tips på hur det ska gå bättre för hennes far att odla vin.
Text: Lenita Gullberg