Skivade äpplen samt en flaska äppelcidervinäger

Husmorstips – Äppelcidervinäger

Hösten står bakom knuten och många äppelträd dignar redan av frukt. En mångsidig och användbar produkt som tillverkas av äpplen är äppelcidervinäger. Här nedan följer några tips på allt möjligt som vinägern kan användas till.

Äppelcidervinäger tillverkas i en tvåstegsprocess, inte olikt hur alkohol tillverkas. I det första steget tillsätts jäst med krossade äpplen vilket fermenterar sockret och omvandlar det till alkohol. I det andra steget tillsätter man en bakteriekultur varvid alkoholen omvandlas till ättiksyra.

 

Äppelcidervinäger har många användningsområden. Här kommer några handfasta tips:

  1. Äppelcidervinäger är antibakteriellt och kan det också förhindra infektioner. De bakteriedödande effekterna hos äppelcidervinäger är effektiva nästan var som helst. Gurgla lika delar varmt vatten och äppelcidervinäger vid halsont eller känningar i bihålorna.

 

  1. Vinäger hjälper till att hämma och döda patogena mikrober, inklusive svamp och bakterier. Det har använts för rengöring och desinfektion, behandla nagelsvamp, löss, vårtor och öroninfektion. Gör ett fotbad med 1 dl äppelcidervinäger och 3 L vatten för att förebygga fot- och nagelsvamp.

 

  1. Naturlig deodorant. Äppelcidervinäger är en naturlig deodorant då den tar död på bakterierna på huden som luktar illa. Vinägerdoften försvinner när den har torkat.

 

  1. Neutralisera dålig lukt. Är ditt hem eller din bil drabbat av obehaglig lukt. Häll äppelcidervinäger i en skål och placera nära lukten. Det kommer hjälpa dig att neutralisera odören och bli av med den snabbare.

 

 

Källa: halsokraft.se, kurera.se

Fler artiklar från ditt närområde
Unfortunately, there is no related content yet. Stay tuned!