Anette på Vasa Naturkost

För hälsa och välmående!

Ett samtal med Anette Nygård-Dal. En stund med både allvar och skratt. En måndagsmorgon vid Vasa Naturkost, som hon är delägare i och VD för. Vem är personen bakom den titeln?

Måndag idag – har du haft en bra helg?

– Mycket bra. Har deltagit i en workshop i Stockholm – digitalt förstås. Om HMA, hårmineralanalyser.

När började du arbeta här?

– Första gången jag skrevs in på lönelistan var 1986. Då gick jag i högstadiet, cyklade hit från Smedsby och städade butiken. Den uppgiften hade jag ända tills efter studenten.

Vad hände sen?

– Jag blev ekonom från Hanken och hade träffat Allan. Vi bodde utomlands några år, i England och USA, och fick barn: Oliver och Julia. När vi kom hem bosatte vi oss i Malax och jag började arbeta här i butiken.

– Före det fanns det åtminstone två saker som jag var riktigt säker på – jag skulle aldrig flytta till Malax och aldrig börja arbeta i mammas butik.

Hur lärde du dig den här branschen?

– Jag utbildade mig till fytonom vid Helsingfors universitet. Den högsta utbildningen inom hälsokostbranschen i Finland. Att en företagare är ekonom i grunden är inte heller helt fel. Vi uppdaterar oss hela tiden och har hakat på de allra flesta skolningar som ordnats genom åren. På Vasa Naturkost finns två kostrådgivare. Jag är en av dem.

Vad är det som stimulerar dig i ditt arbete?

– Kunderna. Alla gånger!

– Jag är ingen pappersvändare. Jag vill prata med människor och möta blicken på folk.

Hur beskriver du Vasa Naturkost?

– Ett över sextioårigt pålitligt familjeföretag som erbjuder hälsa och välmående. Det finns ett bra ord på finska – ”kivijalkamyymälä”. Det betyder en självständig enhet, en ”stenfotsbutik” i stadskärnan med dörren ut mot gatan.

– Webbutiken är ett bra komplement. Den fungerar också som ett kartotek för kunderna, som bekantar sig med produkterna där och kommer hit och frågar efter dem.

– Julia och hennes pojkvän sköter om företagets sociala medier – ungdomar är superduktiga på sånt!

– När vi premierades med titeln Årets Företag av Österbottens Företagarförening för några år sedan tillskrev jag utmärkelsen vår personal. Det gör jag nu också. Vad skulle det här bli till utan dem. De är bäst!

Anette och hunden Sputnik
Vad gör du på jobbet?

– Allt. Men vanligen sköter jag beställningar, administration, försäljning och så pratar jag med kunderna. Hoppas på att folket ska göra sina inköp lokalt, gynna företag i närheten och hjälpa varandra, inte minst i denna tid av coronapandemi.

– Kramar om Sputnik när han är här.

Vem är Sputnik?

– Julias hund, och lite min. Ett kärt besvär. Han brukar vara här i butiken, men inte bland kunderna om kunderna inte vill det. Han är en terapihund fast han inte vet om det själv.

Hur kan vi bli mera hälsosamma?

– God hälsa är inget hokus pokus. Man börjar från början och tar små steg till livsstilsförändring.

– Man kommer jättelångt med bra kost, motion och vila. Säger jag fast det ju verkligen inte borde komma från mig.

– De flesta vet idag vilken stor betydelse en bra kost har. Minska på sockret!

– Välkommen till oss när du vill lära dig mera om hur du balanserar upp behovet av vitaminer och hjälper immunförsvaret på traven.

– Vet månne folk om att vi också har hudvård, presentartiklar och livsmedel?

Lever du som du lär?

– Många omkring mig gör hälsosamma val och då blir jag själv lätt blind för det. Men jo, jag försöker leva som jag lär. Men för säkerhets skull – gör som jag säger och inte som jag gör.

Vad gör du när du inte arbetar?

– Nu säger jag som många andra snart femtioåringar – jag gillar skäre, är ut och går med hunden och har börjat yoga. Åminnes egen vandringsled Hemskogen går bakom vår garageknut så jag är ofta ut och går i skogen.

– Jag hänger också massor, massor på NetFlix och på Facebook. Eller brukar man förresten säga det högt?

Familjen?

– Är gift med Allan som jobbar på Wärtsilä och vi har vuxna barn Oliver och Julia. Oliver studerar till ingenjör vid Yrkeshögskolan Novia. Julia studerar statsvetenskap vid Åbo Akademi och arbetar deltid vid EM Sandströms i Petalax. Och så förstås Sputnik som är en bichon frisé.

Anette med mamma och Sputnik
Räknar du tiden i före/ efter någon speciell livshändelse?

– Jag var 24 år när pappa dog. Plötsligt och oväntat i en drunkningsolycka. Efter det blev jag nog en lite annan person. Mera ödmjuk, bättre på att ta vara på människorelationer och jag fick djupare insikt på många plan. Tyvärr är det ju synd att det ska hända något före man kommer till den insikten.

– Men – det behöver inte heller vara något negativt som händer. Min mamma pratar ofta om före och efter den jorden runt-resa vi gjorde tillsammans 1993. En resa där vi båda utvecklades mycket på det personliga planet.

Vad har du ogjort?

– Många, många resor är ogjorda även om jag besökt över femtio länder. Ju mera jag reser desto mer förstår jag hur många resmål som väntar. Mamma och jag drömmer om att vandra Santiago de Compostela i Spanien. I maklig takt och med ett gott vin i pauserna.

– Annars är jag rätt nöjd. Nöjd med det jag gör och har gjort.

Har du någon dold talang?

– Gud va roligt det skulle ha varit att kunna dra fram en riktig talang nu Libbi.

– Hur hittar man sin talang?

Tillbaka till där vi började samtalet – alltså vad är en hårmineralanalys?

– En liten tofs av ditt hår analyseras på basen av forskning i ett laboratorium och ger en bild av din mineralstatus, tungmetaller i kroppen, hormoner, matsmältning och så vidare.

Vi är nu två diplomerade och certifierade terapeuter i hårmineralanalyser vid Vasa Naturkost och det betyder att vi kan betjäna kunder ännu bättre och bli mera säkra i våra rekommendationer.

Utvecklingssteg inom företaget?

– Att hela tiden förkovra oss i branschen, att utveckla digitala produkter och virtuella synlighet. Stå stadigt när övriga världen är i gungning.

– Och vara här i vår ”kivijalkamyymälä”. Vi väljer att tro på centrum om jag uttrycker mig så.

Du fyller femtio snart, hur känns det?

– Bra. Mycket känns rätt. Jag hade, oavsett pandemin, inte tänkt fira stort utan planerade att resa bort med familjen. Just nu blir det varkendera. Vi reser bort när det tillåts.

 – Sen tänker jag mig femtio år till. Min mormor Elli Tolvanen blev 99 år så det siktar jag på.

 

Tack för stunden Anette – och gratulerar i förskott!

 

 

VASA NATURKOST AB

• Familjeföretag som erbjuder hälsa och välmående.
• Företaget grundades i Vasa redan 1959 av Ethel Berggren och Raili Hammarström och var en av de tio första hälsokostbutikerna i Finland.
• Benita Nygård kom in som delägare 1983 och köpte senare hela rörelsen 1994.
• Finns i Hartmans hus i Vasa och hade också affär i Saluhallen tills för några år sedan.
• Generationsväxling 2011 då Anette Nygård-Dal blev majoritetsägare. Benita Nygård och Ove Nygård är delägare.
• Från och med den 1 november 2016 i helt egen regi då samarbetet med Life-kedjan avslutades efter många år.
• Företaget firade 60 år 2019.

Fler artiklar från ditt närområde