Paret Engman

Engmans företag växte i takt med familjen

Tillsammans har de byggt upp ett företag med ett mångsidigt tjänsteutbud och 20 anställda. De har fostrat fem barn, alla födda inom loppet av tio år och vid sidan om, har de även byggt fritidshus i både Tärnaby, Söderudden och på Mickelsörarna – inte att förglömma renoverat två fiskarbastur, en på Norrskär och en på Klobbhällan. Hur går det ihop? Vad är hemligheten? Möt Janne och Ella Engman.

AB ENGMAN SERVICES Oy: s kontor i Stenhaga är inget man noterar om man inte vet var det ligger. Ändå är det hjärtat i en idag, väldigt omfattande verksamhet, vars historia började år 2000. Men för att få hela bilden klar, backar vi bandet ännu längre. Ungefär till 1989. Det var nämligen året då Janne Engman, hemma från Böle, och Ella, ursprungligen från Petalax, gifte sig. Janne jobbade då som driftsinspektör på Vasabåtarna och på Silja Line, där han blev kvar fram till 2003. Vid sidan om detta hade han även en elfirma tillsammans med sin bror under samma tidsperiod – det är just fartygs-, el- och bygg-, samt fastighetsbranschen som varit Jannes områden. Ella i sin tur är redovisningsekonom, med ett förflutet både på bank, bokföringsbyrå, skattebyrå samt ekonom på före detta Hänninens bageri i Kvevlax. Det gemensamma företaget, Ab Engman Services Oy, grundade paret år 2000 och flyttade samtidigt alla sina egna arbetsuppdrag under det namnet.

Fem barn på ett decennium

– Jag bokförde hemma åt företagskunder samtidigt som jag var mammaledig och Janne arbetade som anställd på Silja Line i Helsingfors. När jag var ensam hela veckorna med tre småbarn som krävde sitt och två barn som behövde läxhjälp, blev situationen ohållbar, minns Ella.

– Jag övergick då till att fungera som fastighetschef på Harry Schaumans stiftelse, ett uppdrag som jag hade kvar fram till 2013, samtidigt som vi drev vårt eget företag hemifrån, fortsätter Janne. Vi hade inrett ett 60 m2 stort kontor i garaget hemma i Böle. Där vi var kvar fram till 2014 då vi flyttade till Stenhaga. Under åren som företagare varvades de långa arbetsdagarna med småbarnslivet och allt vad det innebar. Äldsta dottern Jannica föddes 1989 och har idag två egna barn. Hon är utbildad massör och lärare inom småbarnspedagogik. Joachim föddes ett par år senare och han är idag ansvarig för företagets jordbyggnadsverksamhet – maskiner har varit ett stort intresse för honom ända sedan barndomen. Idag har även Joachim två egna barn. Han har utbildad sig till maskinentreprenör och har också yrkesexamen inom logistik och innehar företagets trafiktillstånd.

– Även Jannica är engagerad i företaget, tidigare med bokföringsarbete och nu med våra sociala medier, tillägger Ella.

Parets tredje barn, Julieth, är utbildad närvårdare inom äldreomsorgen. Hon är också duktig på att fotografera och sköta företagets sociala medier. Även hon har idag en son.

Jimmy, den fjärde i ordningen, är utbildad timmerman och mattläggare. Han innehar våtrumscertifikat och har därmed ansvaret för företagets badrumrenoveringar. Jimmy är även snart klar med sin yrkeskompetens inom logistik.

– Slutligen har vi Jessica, som föddes 1999. Hon studerar till tradenom med inriktningen ekonomiförvaltning. Hon har blivit en stor tilläggsresurs på kontoret under semestrar och bråda tider.

Ovärderlig hjälp

Därmed var syskonskaran komplett och tanken på fem små barn i ett hemma kontor samtidigt som man försöker sköta bokföringsuppdrag, föder onekligen en del frågor.

– Barnen hade nära till skolan men de deltog inte i eftisverksamhet. Istället har vi haft en ovärderlig hjälp av våra egna föräldrar, förklarar Ella. Ofta hämtade barnens farfar dem från daghem och skola och så fick de vara hos farfar och farmor några timmar på eftermiddagen. Barnens farmor Gerda, hjälpte till med att sköta dem, vika och stryka tvätt, koka och baka. I många år, efter att hon blivit ensam, var hon som en familjemedlem för oss. Gerda har betytt oerhört mycket för både oss och barnen, utan hennes hjälp hade det inte gått, konstaterar Ella och får medhåll av Janne. Även Ellas mamma har varit en viktig del av barnens uppväxt.

– Hon bodde hos oss de sista åren av sitt liv, förklarar Ella.

Jorsbyggnad
Ab Engman Services Oy har en bred verksamhet och utför bland annat nybyggen och badrumsrenoveringar, jordbyggnadsarbeten, projektplanering och -koordinering samt olika ekonomiska tjänster.

Omfattande verksamhetsutveckling

– Det har varit väldigt värdefullt och bra för barnen att ha så nära relationer till sina mor- och farföräldrar, fortsätter Janne. Inte nog med all praktisk hjälp de fått och alla historier från förr de fått höra, de har också lärt sig visa hänsyn och fått nyttig livserfarenhet tack vare detta, konstaterar han.

Idag är den äldre generationen borta och barnen är vuxna. Efter företagsflytten till Stenhaga 2014 har den stora utvecklingen i verksamheten skett. Ab Engman Services Oy erbjuder allt från projektledning och koordinering till elinstallationer och  byggarbeten, markarbeten samt administrativa tjänster.

– Ofta driver vi hela projekt från planering till slutgranskning, förklarar Janne.

Butiksprojekt i hela landet

Det kan vara allt från kontors-, lägenhets- och badrumsrenoveringar till hallbyggen, hus- eller sommarstugebyggen samt även renovering och inredning av butiker.

– Vi har avtal med norska Varner och bygger deras butiker i Finland. Hit hör bland annat Dressmann, Cubus, Carlings, Volt och BikBok-kedjorna och sammanlagt har vi byggt över 70 butiker åt dem i landet, fortsätter Janne.

För små och medelstora företag utförs administrativa tjänster i form av löneadministration och reskontra, fakturering och bokföring, deklarationer och företagskonsultation. Den här biten ansvarar Ella för. På företagets kontor arbetar idag, förutom Ella och Janne, två anställda på ekonomisidan och en byggnadsingenjör.

– Målsättningen var från början att ha ett väldigt mångsidigt företag, med flera ben att stå på, förklarar Janne.

Just nu arbetar de bland annat med ett projekt vid Minimani i Vasa, där Vallilas butik byggs om.

– Vi koordinerar upp allt från arkitektplanering till projektledning och verkställande.

Certifikat och fin stämning

Målsättningen har hela tiden varit att växa och ett flertal samarbetsprojekt med svenska företag är på gång – något som dock pandemin för tillfället satt stopp för.

– Det handlar bland annat om kraftverksprojekt samt om höghusprojekt i trä, berättar Janne.

Något som varit viktigt för honom är att certifiera företaget – både då det gäller kvalitet, säkerhet och miljö – och som också skapat goda strukturer i verksamheten. Alla vet hur det ska fungera.

– Jag såg fördelarna med det här när jag var med och byggde upp kvalitetssystemen på Silja Line och därför har vi implementerat det i vårt företag, förklarar han.

Han poängterar att det är mycket tack vare den duktiga personalen som företaget utvecklats såsom det gjort.

– Vi har en bra, familjär stämning och sammanhållning. Våra anställda är duktiga, ansvarsfulla yrkesmän, instämmer Ella. Vi drar absolut inte hela lasset själva.

Engmans på fyrhjuling

Att ”arbeit ilaag”

Som företagare är det svårt att släppa arbetet helt och även om de jobbar ihop hela dagarna, diskuterar paret också ofta jobb hemma.

– Att åka till jobbet tillsammans varje dag och sedan hem igen har dock aldrig varit något problem, anser Janne.

Men – onekligen har det blivit många, långa arbetsdagar för dem båda och trots god hjälp från anhöriga behövs också återhämtning för att man ska hålla. Det har paret Engman också sett till att de fått, på det sett de själva uppskattar mest – i skärgården och i fjällen.

Svenska fjällen och finska skärgården

– Tärnaby har varit en tillflyktsort sedan vi köpte vår första lägenhet där 2004, berättar de.

Sedermera byggde vi eget hus och vårt senaste projekt är en gammal sommarstuga invid en sjö, som vi nu bygger om till bastu, fortsätter Janne. Paret har lärt alla barn att åka slalom, men numera är det främst längdskidåkning som gäller för dem själva. Pandemin har lett till att Tärnaby nu får vänta en vinter, men någon brist på rekreationsställen har paret inte heller i hemlandet. I Söderudden har de fritidsbostad i form av året runt boende, och där tillbringar de alla helger.

– Jag började bygga där redan då jag gick i tekniska, tillägger Janne.

Sommartid delas tillvaron med sommarstugan på Mickelsörarna, båtlivet och de renoverade fiskarbasturna på Norrskär och Klobbhällan.

– Målsättningen har varit att bygga något åt alla barnen, förklarar Janne.

God sammanhållning

Han är aldrig helt ledig – han sitter inte och vilar på villan, utan är alltid i färd med något byggprojekt

– Barnen brukar prata om en gång då vi var i Turkiet. Där hade han inget att ta i händerna så han arbetade istället genom att ligga i solstolen och dirigera jobb via telefon hela veckan, berättar Ella.

Villa- och båtlivet har varit viktiga för familjen ända sedan starten, och barnen fick tidigt lära sig att packa sina egna väskor utgående från de listor Ella gjort upp åt dem. Båtresorna gick ofta över till Umeåtrakten och Höga

Kusten och livet i skärgården har enligt Janne spelat en stor roll för att bygga upp den goda sammanhållningen som barnen idag har sinsemellan. Något som också varit viktigt för honom är att lära barnen ta hand om sin hälsa och kropp.

– Jag simmar själv tre morgnar i veckan – minst en och en halv kilometer varje gång, förklarar han.

Barnen har alla sysslat med olika idrotter – allt från fotboll till simning, längdskidåkning, friidrott och orientering. Alla flickorna tränade och tävlade dessutom i agility med familjens dvärgschnautzer hundar. Janne fungerade själv som tränare åt Jannica under de år hon tävlade i längdskidåkning.

– Målsättningen har i huvudsak varit att lära barnen att hålla sig aktiva och därmed i god kondition livet igenom och det tycker jag att vi lyckats bra med, konstaterar han.

Idrottandet betydde förstås också en hel del skjutsande med fem barn, samtidigt som företaget skulle byggas upp. Ella och Janne är båda ense om att utan hjälp från föräldrarna, den duktiga personalen och de egna andningshålen i skärgården och i fjällen, hade pusslet inte gått ihop. Men det gjorde det - med gott resultat.