Äldre kvinna som jobbar i trädgård

Blomsterprakt i Eivors vackra trädgård

Trädgården ger både mervärde och välmående för Eivor Hedman i Kuni. Eivor visar oss runt i trädgårdens olika ”rum”.

Eivor Hedman, lyfter numera pension när hon inte delvis jobbar som verksamhetsledare för Drogfri Ungdom, byggde och flyttade in i sitt egnahemshus 1986. Då såg livet aningen annorlunda ut och det sista hon hade tid för och ville ha var en prunkande trädgård med en massa rabatter att sköta.

– Jag ville ha det så enkelt och lättskött som möjligt, men mamma, som bodde ett stenkast bort, började ända springa här och plantera åt mig, minns Eivor och skrattar.

 

Värdefulla ”mormorsväxter”

De gamla ”mormorsväxterna” – perenner som knappt finnas att köpas längre – har Eivor trots allt varit rädd om och visar bland annat en gammaldags, klarröd tulpan med svart mitt och en doft som inte kan jämföras med den som dagens moderna tulpaner har – eller rättare sagt inte har.

– Det finns ett värde i de här växterna, och dessutom är de ofta mer lättskötta, konstaterar hon.

Idag besitter hon en helt annan kunskap om trädgårdsväxter och -skötsel än då. Intresset är något som vuxit fram med åren och i takt med att mer utrymme och lugn har infunnit sig i livet.

– Jag gillar att pyssla, att inreda och vara kreativ. När jag väl började på med trädgården lånade jag alla trädgårdsböcker som fanns på biblioteket. Jag har säkert också gjort alla misstag man kan göra – testat olika saker, köpt plantor ämnade för andra växtzoner och satt pengar i sådant som varit dömt att misslyckas. Jag hade helt enkelt för lite kunskap. Men jag har lärt mig av mina misstag och numera köper jag inget nytt längre, jag bara delar med mig och ger bort, berättar Eivor vidare.

Eget komposteringssystem

Med tiden har hon även lärt sig hur hon ska förlänga den blommande säsongen i trädgården – vad som blommar när och vad som lönar sig att göra och inte.

– Jag har gjort mycket onödigt tidigare, men nu har jag hittat ett system som fungerar och som jag trivs med. Jag städar trädgården på hösten – det är skönt att ha det gjort när våren kommer. Allt gräsklipp tar jag till vara på hösten och täcker rabatterna med. Jag har ett komposteringssystem för mina rabatter så att de turvis får ny, näringsrik jord och jag tycker att bokashi-kompostering är jätteintressant, fortsätter Eivor.

 

Rensa i tid

Innan trädgårdsintresset vaknade på allvar hade ändå maskrosorna hunnit få fäste, och Eivor för nu varje vår en mekanisk kamp med gräftan mot dem.

– De har minskat, men visst är de ett gissel. Då det gäller ogräs över lag lönar det sig att vara aktiv och rensa bort vartefter under våren och försommaren, då har man det betydligt enklare resten av säsongen, tillägger hon.

En annan viktig grundregel hon lärt sig är vikten av att vara noggrann när man planterar något nytt.

– Att fuska och inte gräva bort ordentligt med ogräs straffar sig och ger mer arbete i förlängningen.

eivor med spade
Eivor Hedman har skapat en trädgård för välmående.

Helhet med olika rum

Att vara självförsörjande med bär är viktigt för Eivor – hon har alltid haft ett stort hälsointresse och gör bland annat egna bärsmoothies varje dag.

– Nu tappar jag björksav och dricker säkert en liter om dagen. Det är för oss gratis hälsokost, men något japanerna betalar hur mycket som helst för, ler hon.

Vad är då viktigast i trädgården – är det nyttoväxterna, perennerna eller detaljerna i form av gamla mjölkkrukor, vilobänkar, portar eller grånade trästegar?

– Det är helheten, fastslår Eivor. Jag har försökt dela in trädgården i olika rum. Byggt portar som olika klätterväxter sedan får växa fritt på, gångar som jag täckt med naturgrus och jag har inrett med bänkar, stegar och gamla bruksföremål.

– Vilken färg blommorna har spelar ingen roll men doften är viktig för mig, fortsätter Eivor. Jag älskar lavendel men eftersom den inte fungerar på våra breddgrader valde jag i stället isop – en blåblommande örtväxt som doftar underbart och är väldigt lättskött. Den ramar in ”rummet” med mina odlingslådor i form av en lågt växande häck.

I Eivors trädgård finns även en helt naturlig damm, där dagvattnet från hustaket samlas. På baksidan av huset finns ett eget rum i form av en blomsteräng, här klipper hon inte gräset före på sensommaren.

 

Fotar för minnenas skull

– Det bästa är när man får gå runt och njuta av allt på kvällarna. Att se vad man åstadkommit och hur det man planterade för 20 år sedan vuxit. Jag brukar ta bilder under mina rundor, och lägger sedan upp dem på Facebook, där jag också är medlem i några trädgårdsgrupper, mest för informationens skull. Fotona lägger jag ändå bara ut för min egen skull – jag tycker det är intressant att titta tillbaka och minnas hur det såg ut för bara något år sedan.

För Eivor är trädgårdshobbyn en värdefull livsstil, något som ger henne energi, inte tar.

– Det är viktigt att tillåta sig sitta ner och njuta också – annars är det ingen vits med allt. Klar blir man ändå aldrig med en trädgård, avslutar hon.

 

Text: Anna Sand

Foto: Anna Sand samt Eivor Hedman

bänk
– Det är viktigt att tillåta sig sitta ner och njuta också – annars är det ingen vits med allt, säger Eivor.
Fler artiklar från ditt närområde
Unfortunately, there is no related content yet. Stay tuned!