Barbro visar upp sina tavlor

”Andra ser saker i mina tavlor som inte jag ser”

För Malaxbon Barbro Finne har målandet länge varit ett självklart uttrycksmedel. Coronapandemin gjorde henne väldigt produktiv – så numera säljer hon sina verk och donerar en del av intäkterna till Österbottens cancerförening.

På helgerna sitter Barbro Finne i sitt hobbyrum intill garaget och skapar vackra och intressanta akrylmålningar. Hon målar alltid spontant, utan att skissa ner sina motiv. Och när hon kommer i gång med sitt måleri rusar ofta tiden i väg.

– När jag har flyt går det liksom inte att sluta, ibland glömmer jag till och med bort att äta, säger hon och skrattar.

Hon säger att hon föredrar att få saker och ting gjorda när hon väl lägger i gång med ett projekt - och just därför är akrylfärg den bästa färgen att jobba med, anser hon.

– På 1980-talet höll jag på med oljemålning men färgen torkar alldeles för långsamt. Akrylmålning passar mig perfekt, för färgen torkar snabbare och då behöver jag inte vänta.

Abstrakta motiv och olika målarredskap

Barbro tycker det är avkopplande att måla och trivs bra i sin egen lilla konstbubbla hemma på gården. Hon är ganska långt självlärd som konstnär och använder sig mest av olika palettknivar, svampar och penslar i sitt skapande. Hon testar sig fram mycket och leker med färger, linjer, former och proportioner. Och tolkningen av hennes konstverk är helt och hållet upp till betraktaren, som har möjlighet att med sin fantasi, skapa sin egen tolkning. Det är alltså frågan om abstrakt konst.

– Andra ser saker i mina tavlor som inte jag ser. Det var till exempel en kvinna som är musikalisk som såg noter i en tavla, en tanke som inte överhuvudtaget slått mig. Det är ganska häftigt.

Man hittar också verk som är lite i gränslandet mellan föreställande och icke-föreställande konst. Men att måla föreställande konst är något hon gör mer sällan nuförtiden.

– Jag föredrar den abstrakta stilen för jag är alldeles för noggrann vad det gäller detaljer. Det tar en evighet för mig att måla förställande konst, säger hon.

Men att vara noggrann är å andra sidan en alldeles utmärkt egenskap när man jobbar som kanslist, vilket Barbro nu gjort i snart trettio år.

Barbro säger att hon ofta hämtar inspiration till sin konst i naturen. Men även andra konstnärer inspirerar henne, speciellt en italiensk konstnär vid namn Francesco Cusumano.

– Hans stil tilltalar mig verkligen. Han målar abstrakt och kör mycket den lite mer inrutade stilen, precis som jag.

De raka motiven i hennes tavlor speglar på ett sätt dessutom lite hennes personlighet.

– Jag tycker om ordning och reda så det är kanske därför som jag dras till raka linjer och rutor, säger hon och ler.

De moderna tavlorna passar också alldeles utmärkt att inreda kontoret med - eller i coronatider - att inreda hemmakontoret med.

– Det är egentligen min sons fru som namngett en del av min konst som jag lagt ut på min instagramsida till så kallad ”office art ” – men javisst, många av mina tavlor passar absolut att piffa upp kontoret med.

Jag tycker om ordning och reda, det är kanske därför jag dras till raka linjer och rutor.

Grundade företaget Art by B. Finne

Efter coronavirusets utbrott förändrades vardagen för många. Pandemin innebar mer tid på hemmaplan, vilket i Barbros fall också betydde mer tid för måleriet.

– Man fick mer tid på gott och ont. Ensamheten blev mer påtaglig men många kanske hittade tillbaka till sina hobbyer. Så var det åtminstone för mig, säger hon.

Barbro sålde till en början bara någon enstaka tavla, men när hon sedan upptäckte att hennes verk var attraktiva då växte hennes självförtroende. Och i oktober 2020 registrerade hon sitt eget företag Art by B. Finne.

– Folk frågade mig om jag säljer mina tavlor, så när jag sedan plötsligt hade konst på lager, så det räckte och blev över, tänkte jag – ja, varför inte egentligen.

 

Stöder Österbottens cancerförening

Barbro donerar en del av intäkterna hon får för sina tavlor till Österbottens cancerförening.

Hon berättar att många i hennes närhet drabbats av olika former av cancer och visar sedan upp ett fotografi som hon ramat in och säger:

– Det här är jag och min allra bästa vän. Hon gick också bort i cancer och det var tungt.

För att stilla känslan av maktlöshet, bestämde sig Barbro för att kontakta Markku Suoranta som är verksamhetsledare vid Österbottens cancerförening.

– Jag frågade honom om jag kan skänka en del av intäkterna jag får från tavlorna, till dem. Det är inte frågan om någon stor summa men det är viktigt för mig att få känna att jag bidrar, säger hon.

BARBRO FINNE

Ålder: 59 år.
Bor: I Övermalax.
Familj: Två fullvuxna söner.
Gör: Kanslist och företagare.
Instagramkonto: ArtbyFinne
Favoritfärger: Jordnära och varma färger som brun, beige, rostbrun och mossgrön.
Ett hemligt målartips: Våga testa och blanda olika tekniker.

Barbros tavla