Thomas fotograferar logo ute i snön

Aldrig för gammal för lego!

Thomas Björkqvist från Petsmo har alltid varit ett stort Lego-fan och gillat att fotografera. Nu kombinerar han sina två bästa intressen - och skapar små magiska världar med Legofigurer som han fotograferar.

Thomas björkqvist driver sedan fyra år tillbaka ett instagramkonto där han laddar

upp alla sina förtrollande Legobilder, som han för det mesta fotar utomhus.

– Jag har alltid gillat naturfotografering och med skogen så tätt intill faller det sig ganska naturligt

att fotografera Legofigurerna i utomhusmiljö under olika årstider. Han är inte ensam om denna hobby, att fotografera Lego eller andra leksaksfigurer. Man kan nästan säga att det på sistone växt fram en slags internationell subkultur beståendes av människor som utövar denna nya form av bildkonst.

– Jag personligen känner faktiskt ingen i Österbotten som sysslar med denna relativt nya gren av

fotografering men det finns helt säkert men jag råkar inte känna någon.

Hur kommer du då i kontakt med likasinnade?

– Det finns flera olika ”communityn” på nätet. Jag själv är aktiv i ett som heter Brickcentral där vi i

chattform byter erfarenheter och diskuterar olika fototekniker. Vi tipsar varandra men framför allt inspireras vi av varandra.

– Jag känner till några fotografer i Finland som är riktigt skickliga i denna gren. Vesa Lehtimäki är kanske den mest kända internationellt. Han har gett ut en bok som heter ”Small Scenes From a Big Galaxy”.

 

Global rörelse

Thomas berättar vidare att chattgruppen består av människor från hela världen - allt från professionella fotografer vars yrke är att fotografera leksaker i reklamsammananhang - till hobbyfotografer som han själv.

– Jag gör ju mest det här för att jag tycker att det är kul och får utlopp för min kreativitet. Och idéerna är det ingen brist på verkar det som, de bara kommer till honom säger han och i en sådan fart att han inte hinner förverkliga dem alla.

– Ofta får jag en idé till en story i bildform av något jag sett i tv, i naturen eller i samhället överlag. Varje månad ordnas även mindre fototävlingar i denna genre, som Thomas också deltagit i. Men för honom handlar tävlingsmomenten mer om att utveckla sig själv.

– Det är inte frågan om något superseriöst. Jag har inte vunnit någon större tävling men under kategorin dagens foto har jag vunnit några gånger, säger han blygsamt. Han berättar också att han använder sig av två olika redigeringsprogram, Adobe Lightroom och ett program som heter Gimp. Men oftast blir det inte så mycket efterarbete alls, utan effekterna skapas istället på plats, i verkligheten, med hjälp av olika tekniker.

– Men ibland händer det att jag prövar på att skapa en och annan effekt i datorn som inte går att göra på något annat sätt, säger han.

Kan du tänka dig att någon gång dig i framtiden visa upp dina alster på en utställning?

– Det kunde jag kanske tänka mig – någon gång.

 

Pappas leksakshörna

Thomas har en egen liten legohörna ute i ett förråd på gården, där varje legobit har sin specifika plats. Man kan säga att det är ordning på pappas leksaker.

Nya legodelar och annan rekvisita, såsom olika specialeffekter beställer han från hela världen. Det är mest begagnat Lego, förklarar han.

– Rariteter och samlarobjekt är förstås dyrare men en vanlig Legogubbe kostar inte många euro. Händer det att dina barn snor något från din legosamling?

– Det är nog snarare så att pappa stjäl Lego av barnen, inflikar hans fru Camilla Björkqvist och skrattar. Han medger sedan att det stämmer

- hon har rätt.

Camilla i sin tur är inte intresserad av varken Lego eller fotografering men tycker det är bra att Thomas har en egen hobby.

– Han behöver det. Han är väldigt konstnärlig i allt han gör. Jag tror också att det är lite meditativt för honom – att gå ut i skogen och fotografera en liten stund och få ha den där pausen i vårt annars ganska hektiska familjeliv.

 

text och foto: Rosita Pellas

Fler artiklar från ditt närområde
Unfortunately, there is no related content yet. Stay tuned!